07/04/11 18:40
(http://www.klassa.bg/)

"УниКредит": България е сред страните в ЦИЕ с най-високи лихви

Лихвите по кредити в България са по-ниски, отколкото в Румъния и Унгария, близки са до тези в Латвия и са по-високи спрямо останалите страни, като най-големи са разликите със Словакия, Чехия, Гърция и Полша. Това сочи анализ на УниКредит Булбанк за цената на заема в 10 страни от ЦИЕ за периода 2007–2010 г. Основната причина за този резултат е по-високата цена на финансирането в България в сравнение с останалите държави с изключение на Румъния и донякъде Унгария и Латвия, които имат резултати, близки до този на страната.
По-високата цена на финансирането се дължи на няколко фактора. Сред тях с най-голямо значение според икономистите на банката е по-високата инфлация, която изтласква лихвите по депозитите и се стига и до по-висока цена на заема.
Според икономистите задълбочаващата се криза с публичния дълг на Гърция допълнително тежи на темповете, с които протича процесът на нормализиране на лихвите в България. Заради това редуцирането на лихвите по депозитите до нива, близки или дори по-ниски от тези наблюдавани преди старта на кризата, върви по-бавно, отколкото в повечето страни от ЦИЕ.
Освен това в България има най-високите разходи за гарантиране на влоговете, които, макар и незначително, добавят към крайната цена на финансирането. Също така недостатъчно добре развитите финансов и капиталов пазар, най-вече заради малките мащаби на българската икономика, не позволяват да се развие достатъчна конкуренция между банките и останалите небанкови финансови посредници, което в крайна сметка да способства за допълнително понижаване на цената на дълговото финансиране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване