07/05/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

По 1 г. затвор получиха подсъдимите по делото "Илинден"

По една година затвор получиха двамата обвиняеми по делото за потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, при което загинаха 15 български туристи. Трагедията се разигра на 5 септември 2009 г. Пред Темида бяха изправени капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд. Двамата трябва да платят и всички разноски по делото.
Според съда Баич и Филевски са подходили лекомислено, което е довело до трагедията. Инспекторът, като издал сертификат, а капитанът, качвайки над 50 човека на борда.
Сотир Филевски бе признат за виновен, че не се е придържал към наредбата за корабоплаване, а Бранко Баич, че не е издал документ, забраняващ на кораба да се качват повече от 35 човека. Според магистратите при толкова много пътници на борда във фаталния ден е била нарушена сигурността на кораба.
До месец ще са готови и мотивите към присъдата, която може да бъде обжалвана пред Апелативния съд. Очаква се делото да бъде насрочено за разглеждане на втора инстанция до края на есента.
По същество делото за смъртта на българските туристи започна на 28 февруари тази година. Тогава прокуратурата обвини Баич и Филевски за тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта. Според обвинението не са били спазени редица изисквания за техническата годност на кораба и неговата поддръжка. Плавателният съд е бил претоварен, като вместо допустимите 43-ма души, на борда е имало 55.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване