07/05/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Рязък спад на продажбите на дребно в Европейския съюз

Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС са спаднали рязко през май, показаха данни на Евростат. Спадът и за валутния, и за целия съюз е от 1.1% на месечна база. През април продажбите тръгнаха нагоре с 0.7% и с 0-9% респективно. На годишна база в еврозоната понижението е 1.9 на сто, а за всички страни - членки на ЕС - с 1.4 на сто. Данните показват забавяне на икономическия ръст след отскока през април, генериран от износа и великденските празници, коментират от CNBC.
Рязкото понижение в продажбите отразява свиването на реалните доходи, тъй като покачването на потребителските цени е изпреварило това на заплащането, а все още високото ниво на безработица кара потребителите да бъдат изключително внимателни в своите разходи, обясняват данните от trader.bg.
През май спрямо април продажбите на храни, напитки и цигари са паднали с 0.6% в еврозоната и с 1.8% в ЕС. Нехранителният сектор отчита спад от 0.9 и 1.1% респективно. Сред страните, за които Евростат има данни – в общо тринадесет продажбите на дребно се понижават, в други осем растат. Първенци по спад са Дания (-3.7%), Португалия (-3.1%) и Германия (-2.8%), а по ръст - Люксембург (+3.0%), Латвия (+2.0%) и Малта (+1.5%). В България продажбите бележат покачване от 0.4 на сто след скромните 0.2% през април, сочат още данните на европейската статистическа служба. На годишна база цифрите за нашата страна са още по-оптимистични - рекорден за последните 30 месеца ръст от 1.6%. Това ни отрежда осмо място сред държавите с растеж.
На годишна база показателят отчита понижение в десет държави, а в единадесет - расте. Изненадващо дори в локомотива на европейската икономика – Германия, има спад в търговията на дребно с 1.4%. Рязката отрицателна промяна идва след шест месеца на постоянен ръст, който през януари дори достигна 3%. Все пак най-голям е спадът в търговията на дребно в Португалия (-8%), Испания (7.7%) и Румъния (6%), докато най-голям както и на месечна база отново е ръстът в Люксембург (+14.3%), Литва (6.0%) и Малта (1.5%).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване