07/06/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

180 хил. лева таван за финансиране от Фонда за лечение на деца

180 хил. лева ще бъде максималната сума на година, с която Фондът за лечение на деца ще може да финансира всеки отделен случай. Това реши вчера на заседание правителството. Основната причина за въвеждането на ограничението е повече деца да могат да получат средства от държавата за лечението си. От правителствената служба обясниха, че в момента средствата се изчерпват бързо, но ако се наложи дадено лечение да продължи повече от година, ще може да се отпускат допълнителни средства. От фонда отчитат, че средният разход, който се прави за лечение, е 26 хил. лева, а за една трансплантация са необходими 266 хил. лева. Така повечето трансплантации няма да бъдат покривани изцяло от фонда и ще трябва пациентите да си доплащат. Според решението фондът ще извършва финансиране и съфинансиране до стойността на трикратния размер на съответния вид трансплантация, която се заплаща в България.
Кабинетът отпусна и допълнителни 4 млн. лева за фонда и така средствата в него станаха 7 млн. лева за 2011 г. За първата половин година на фонда са били необходими 4,6 млн. лева за 170 деца. Той бе създаден да подпомага финансово български граждани до 18-годишна възраст, за които няма необходимите условия за лечение в България. От средствата могат да се възползват още деца, които се нуждаят от лекарства, чиято процедура не е разрешена у нас, както и страдащи от редки заболявания.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване