07/06/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Moody's свали рязко рейтинга на Португалия

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи рейтинга на Португалия с цели четири пункта – от Baa1 на Ba2, или до т.нар. junk статус, което означава висока степен на риск за инвеститоритe. Според компанията Лисабон изостава с мерките за ограничаване на дефицита, а вероятността да се върне на финансовите пазари през 2013 г. става все по-малка. Рейтинговата агенция отчита и сериозни опасения от нуждата от втори спасителен пакет, след като само преди два месеца страната получи 78 милиарда евро.
Сред основните си мотиви Moody's посочва, че плановете на португалското правителство за бюджетни съкращения няма да обхванат здравеопазването, държавните компании и местните и регионалните правителства. През 2010 г. дупката в хазната на Португалия мина 9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) – тази година тя трябва да бъде свита до 5,9%, а до 2013 г. да падне до 3 на сто. Освен това според експертите властите в Лисабон ще срещнат сериозни предизвикателства от гледна точка на събирането на данъците, ограничаването на бюджетните разходи и като цяло постигането на заложения икономически растеж. Без решително действие на големите европейски играчи опасенията за еврото растат, смятат от агенцията. Според новото дясноцентристко правителство Moody's не е взела предвид силната политическа подкрепа за антикризисните мерки, както и извънредния данък, обявен през миналата седмица.
Европейската комисия от своя страна разкритикува решението, че то е „съмнително” и противоречи на оценките, направени от ЕС, предаде АФП. „Базирано е на абсолютно хипотетични сценарии, които изобщо не отговарят на икономическата програма, приета от Лисабон“, заяви Амадеу Алтафай, говорител на еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен. „Това е злощастен инцидент и още веднъж повдига въпроса за поведението на кредитните агенции и така нареченото им ясновидство”, категоричен бе той. По думите му избраният момент е много неподходящ на фона на проблемите в Гърция, която наскоро едва избегна фалита благодарение на подкрепения от нейните депутати нов план за строги икономии и приватизации. Говорителят отправи предупреждение към англосаксонските рейтингови агенции, припомняйки, че същите те не са изиграли ролята си на "караул" в началото на финансовата криза, тръгнала от фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. Гръцкият външен министър Ставрос Ламбринидис пък определи като „лудост“ поведението на кредитните агенции. По думите му решението на Moody's не е основано на какъвто и да е неуспех при прилагането на икономическите реформи от страна на португалското правителство и само утежнява португалските фискални затруднения. А според новия френски финансов министър Франсоа Бароа Португалия ще проведе всички необходими тежки мерки и реформи, за да редуцира дълга си.
Ройтерс коментира, че Ирландия също ще има нужда от допълнителен заем, а в. „Гардиън“ предупреди, че сваленият рейтинг на Португалия бележи началото на нова и опасна фаза в еврозоната. Реакцията и на европейските фондови пазари не закъсня. В сутрешната търговия повечето индекси се оцветиха в червено, еврото поевтиня, но към края на деня загубите бяха компенсирани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване