07/06/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Десет години война в Афганистан, нищо не е ясно

Асошиейтед прес

Талибани отглеждат мак за опиуми в Афганистан. Снимка: франс24

Вече десет години, откакто рухнаха кулите близнаци, САЩ воюват в далечна страна - с надеждата, както твърдят те, да защитят американските интереси и да спасят света от тероризма. Сега, когато президентът Барак Обама планира до до 2014 г. да сложи край на американските бойни операции в Афганистан, въпросът остава все така неясен: Какво се случи там?

Имаше победи, имаше и поражения. Загинаха над 1522-ма американски военнослужещи. Говореше се за по-стабилен и по-сигурен Афганистан, а често фактите сочеха обратното. Отношенията между президента на Афганистан и САЩ са сложни, и с една дума, трудно е историята от последното десетилетие да се събере в едно единствено кратко обобщение.

Което не е изненадващо. През повече от 30-те години на войни в Афганистан рядко е имало яснота. Невинаги може да се каже кой на коя страна е, а понякога хората воюват и за двете страни. Конвенционалните сражения са нещо обичайно, както и партизанската война. Вчерашният враг е днешен съюзник. Утре отново става враг.

Хиляди афганистанци умират в конфликт, който започна с целта да ги освободи от Ал Каида, чиито лидери се крият най-вече в Пакистан - поне на думи съюзник на САЩ.

Американската глава в история на войните в Афганистан върви към края си. Президентът Барак Обама заяви, че ще изтегли една трета от почти стоте хиляди американски войници до следващото лято и ще прекрати бойните операции най-късно до 2014 г. - със или без дори подобие на траен успех.

Доста работа остава недовършена дори и след почти десетилетие на война и милиарди долари финансова помощ. Въпреки че са отслабени, бунтовниците все още контролират големи части от страната и е почти невъзможно да се пропътува сигурно разстоянието от столицата Кабул до южния град Кандахар.

Усилията да се установи ефективно управление, особено на местно ниво, са постигнали в най-добрия случай ограничен успех. Собствените сили за сигурност на Афганистан остават неспособни самостоятелно да защитят страната си. И едва 2000 от наброяващите според различни оценки между 25 000 и 40 000 бунтовници са се присъединили към прехвалената програма за реинтеграция в обществото.

Обявявайки графика за изтегляне, Обама спомена за създаване на партньорство с афганистанския народ, което да трае дълго след като и последният американски военнослужещ си е заминал. Думите му целяха да уверят афганистанците, че Америка няма да ги изостави.

Това обещание напомня за уверенията на Съветския съюз към неговите афганистански клиенти, когато, подобно на британците век по-рано, руснаците заключиха, че войната в Афганистан не си струва жертвите и средстата и се оттеглиха през 1989 г.

Москва остави след себе си приятелски настроено правителство и добре въоръжена афганистанска армия. Три години по-късно това правителство рухна, армията се разпадна, а страната отново затъна във война.

Америка навлезе в Афганистан през октомври 2001 г., за да нанесе удар на Ал Каида след атентатите от 11 септември в САЩ. Друга цел беше да бъдат отстранени и управляващите талибани, които се родиха от хаоса след съветското поражение, както и Осама бен Ладен и неговата мрежа.

Талибаните бяха победени с относителна лекота от американската въздушна мощ и сухопътните сили, осигурени от милициите, противници на твърдолинейното ислямистко движение. САЩ и техните партньори създадоха правителство в Кабул, полагайки основите за провеждане на демократични избори. Но администрацията на Буш пренасочи своето внимание и ресурси към Ирак и нова война - за свалянето от власт на Саддам Хюсеин.

Изправен пред огромно предизвикателство и разполагайки с ограничени ресурси, афганистанският президент Хамид Карзай се обърна за подкрепа към милициите и военните командири, които Вашингтон беше използвал, за да прогони талибаните. По този начин новото правителство затъна в блатото на корупцията и протежирането, отваряйки пътя за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване