07/06/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Европейската дългова криза не води САЩ към пропаст

Поради високата безработица и обтегнатите баланси икономиката на САЩ не може да си позволи негативен удар отвън. Въпреки всичко Америка рискува да преживее точно това. Което обяснява защо пазарите са така притеснени за европейската дългова криза и защо американските политици се безпокоят за външната финансова ситуация, която се влошава с всеки изминал ден.
Европейската криза със суверенните дългове наистина представлява проблем за разочароващото американско възстановяване. Тя понижава перспективите на Америка за износа, може да увеличи разходите по кредитите за някои американски компании и обезкуражава и без това ниския ентусиазъм на банките да отпускат заеми на домакинствата и малкия бизнес.

Дълготрайна слабост

Но не е особено вероятно, макар и да е възможно, европейската дългова криза да означава финансово бедствие за САЩ, тоест да доведе до ситуация, която напълно ще парализира американската икономическа активност, ще изтика икономиката до ръба на депресията и ще породи нов рунд екстремни мерки за борба с кризата.
В момента всички признават дълготрайната икономическа слабост на Америка. Напоследък на Федералния резерв отново бе оказан натиск да коригира в низходяща посока прогнозите си за ръста за 2011 г. и 2012 г. Нещо повече, на втората си пресконференция на 22 юни председателят на Фед Бен Бернанке призна с нова искреност, подчертаваща несигурността на средностатистическия американец, че икономическата слабост се дължи на преходни фактори като по-високата цена на петрола и прекъсванията на доставките заради трагедията в Япония.
Както намекна Бернанке и както от известно време сочат анализите на PIMCO, САЩ, за съжаление са изправени пред четири структурни проблема, с които политиците тепърва трябва да се справят.
Първо, близо три години след световната финансова криза американският жилищен пазар все още не може да стъпи здраво на крака. Това вреди на доверието в него и ограничава мобилността на труда.
Второ, безработицата остава обезпокоително висока и което е още по-опасно, става все по-структурна. За това говорят ръстът й от 9%, понижаващото се равнище на участие в работната сила и обезпокоителният ръст на незаетостта от 24% сред 16-19-годишните и 40% сред афроамериканците.
Трето, кредитите тепърва трябва да потекат свободно в икономиката. Банковото кредитиране все още е затруднено и от това страдат най-вече малките предприятия и домакинствата с по-ниски доходи.
Четвърто, има проблем и по отношение на дълга и ливъриджа. Възстановяването на балансите все още е нестабилно и като цяло недостатъчно след „великата епоха“ на дългове и живот на кредит. Вярно е, че някои сектори, начело с многонационалните компании, се възстановиха до голяма степен. Но твърде много фирми в частния сектор все още са затънали в сериозни дългове. Политическият отговор на икономическите предизвикателства е твърде плах и от много време му липсва фокус. Вместо това политиките са хаотични, пасивни и без необходимите структурни основания.
При липсата на надеждна алтернатива ролята на основен говорител на страната по икономическите въпроси се падна на президента Барак Обама, който по разбираеми причини е твърде зает с много други национални и международни приоритети. Междувременно останалите органи на правителството и Конгресът са заложници на крайната политическа поляризация, преструвки и препирни. А непрестанната драма, свързана с дебата по бюджетното законодателство (като продължаващия спор за бюджета отпреди няколко месеца и настоящия дебат за тавана на дълга), задълбочава несигурността, пред която е изправена страната.
Накратко казано, американската икономика не е в състояние да се справи с шок отвън, да не говорим за тежък шок. Способността й да абсорбира системни удари е отслабнала поради постоянната слабост на вътрешната икономика, а гъвкавостта, необходима, за да се избегнат проблемите или поне да се намали до минимум ефектът от шока, е нарушена поради бавните реакции на икономическата политика и обтегнатите баланси.
Всичко това обяснява притеснението на Америка за европейската дългова криза, която доведе до периодични разпродажби на капиталовите пазари и до предупреждения от страна на политиците. И показва защо някои анализатори стигнаха дотам, че да предположат, че страната е изправена пред ново финансово бедствие – унищожителен шок, който напълно ще парализира икономиката, ще наруши функционирането на финансовата система и ще доведе страната до ръба на голяма депресия.
За последен път страната изпадна в подобна ситуация през четвъртото тримесечие на 2008 г. след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers. Както показват архивите от този период, политиците бяха на път да изгубят пълния контрол над ситуацията въпреки цялата огнева мощ, която имат на свое разположение.
И наистина, ако не беше агресивната употреба на сравнително здравите по онова време баланси на публичния сектор (особено тези на централната банка), САЩ щяха да бъдат принудени временно да затворят финансовата си система (включително като обявят „банкова ваканция“) и да преживеят икономическа депресия, която според някои би била по-лоша дори от тази през 30-те години.
Страхът от финансово бедствие е още по-голям сега, когато политиците не разполагат с толкова много средства, за да се противопоставят на поредния голям удар. И така, какво да очакваме през идните месеци?

Три условия

Със сигурност европейската дългова криза е сериозен политически, икономически и финансов проблем, който трудно ще се разреши. Като такъв той вероятно ще се влоши, преди да се подобри. В този процес той ще забави световния икономически ръст, ще увеличи рисковите премии и ще помрачи още повече небето над финансовия сектор в Европа.
Това не са добри новини за американската икономика, която спешно трябва да разкрие нови работни места. Но евентуалният удар може и да не доведе до втора парализа на икономиката, ако се спазят три условия: банковата система остане силна; не се прекъсват фондовете на паричния пазар; и се ограничи блокирането на американската платежна система и системата за сетълмънт на ценни книжа.
Председателят на Фед Бен Бернанке се изказа публично и по трите въпроса. Той изтъкна, че Фед съсредоточава усилията си в тези сфери и няма да позволи САЩ да катастрофират при сблъсък с ново финансово бедствие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване