07/06/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Задържаха 55 българи за крадени коли и наркотрафик

55 души бяха задържани в рамките на мащабната операция, озаглавена „Шок“, която се проведе в по-голямата част от територията на страната и зад граница вчера. „Операцията е на ГДБОП и се провежда под координацията и с участието на Европол и Сикрет сървиз и под ръководството на Върховната касационна прокуратура“, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Тя е била по искане на Италия във връзка с разкрита престъпна група за трафик на наркотици и крадени от ЕС коли в България. Пред агенция „Фокус” министърът коментира, че „Шок” е изключително добре подготвена акция, която е в полза на пълноправното членство на България в евро-атлантическите структури и общата сигурност на европейските държави”.
В хода операцията, която е стартирала вчера около 6 часа сутринта, са били задържани хора, за които е имало европейски заповеди за арест, занимаващи се с наркотрафик, кражби на коли и т.н. Голяма част от арестуваните са от столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас.
Заради операцията в морската столица контролно-пропускателни пунктове бяха изградени на входно-изходните точки за града и областта. На територията на Благоевградска област акцията е била съсредоточена главно на двата ГКПП с Гърция - Кулата и Илинден край Гоце Делчев, както и на границата с Македония - ГКПП "Златарево" край Петрич.
В Бургас е задържан един от заподозрените. Има изградени пропускателни пунктове на входовете и изходите във всички градове в областта.
В София адвокат Мариана Тодорова се оплака от оказано полицейско насилие над неин клиент, задържан при операция „Шок”. Тя обяви, че клиентът й е арестуван, при задържането му е било застреляно домашното куче, въпреки че никой не е оказвал съпротива. Адвокатката разказа, че полицаите предупредили, че има акция, а жената на клиента й слязла да им отвори вратата. Въпреки това обаче те я разбили. Служителите на реда показали документи, които не са били дадени да бъдат прочетени от близките на арестувания, показали и листове и обяснили, че има европейска заповед за арест, но не и от коя държава е. В къщата при задържането е имало повече от 10 души, сред които и малки деца, непълнолетни, под 15 години, обясни Тодорова. Тя добави, че клиентът й притежава фирма, но "няма оръжие, няма коли, няма наркотици", освен това не е осъждан. "Полицейското насилие продължава не само при полицейските акции, но и по принцип всекидневно", заключи адвокатката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване