07/06/11 21:07
(http://www.klassa.bg/)

Пьонгчанг спечели зимната олимпиада през 2018-а

Корейският град Пьонгчанг спечели Зимните олимпийски игри през 2018 година. Членовете на Международния олимпийски комитет (МОК) избраха на сесията в Дърбан още на първи тур азиатците. Те спечелиха надпреварата в съревнование с германския Мюнхен и френския Анси, който предварително бе определян като аутсайдер в избора.
Направи впечатление, че изборът изненада дори президента на МОК Жак Рох. Белгиецът първоначално изглеждаше шокиран, когато получи плика с резултатите от електронното гласуване. Веднага след това обаче запази хладнокръвие и след кратка почивка обяви корейския зимен център за победител. Така втора азиатска страна след Япония спечели най-значимия зимен спортен форум в света. На церемонията присъстваха президентът на Южна Корея Лий Мюнг Бак, министър-председателят на Франция Франсоа Фийон и президентът на Германия Кристиян Вулф.
Според специалистите Пьонгчанг изглеждаше като единственият, който има възможност да събере достатъчно подкрепа на първи тур. Вечерта преди гласуването негови представители твърдяха, че имат осигурени 54 гласа.
В първия тур гласуваха 95 членове на МОК, а за успех бяха необходими 48 гласа. В предишните си два неуспешни опита да спечели Зимните олимпийски игри Пьонгчанг правеше силен първи тур и се проваляше на втория за сметка на Ванкувър и Сочи. Последният път, когато някой кандидат спечели домакинството на първи тур, беше през 1995 г., когато американският зимен курорт Солт Лейк Сити беше избран да приеме зимната олимпиада през 2002 г.
Така излязоха криви сметките на Мюнхен, който се надяваше да стане първият град домакин на лятна и зимна олимпиада, след като вече домакинства летни игри през 1972 г. Не повлияха на избора в полза на баварската столица доказаните писти и съоръжения в зимния център Гармиш-Партенкирхен, както и безспорните организаторски способности и финансовото значение на германските спонсори за МОК. Французите пък имаха проблеми с финансирането на проекта си, а също така там обществената подкрепа е по-ниска в сравнение с конкурентите.
Неоспорим факт е, че корейците напълно заслужено спечелиха домакинството, защото инвестираха огромни средства в своята инфраструктура. Единственото, което предстои да видим, е дали азиатците ще се справят с поетото начинание и ще могат да предложат развиващ се и неоткрит пазар за спортния бизнес. Следващите Зимни олимпийски игри през 2014 г. ще са в Сочи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване