07/06/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Уго Чавес - майсторът на чудодейните завръщания

Ройтерс

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

Емоционалното завръщане в родината на президента на Венецуела Уго Чавес след съпътстваното от слухове възстановяване от операция на рак в Куба, е поредният театрален номер на един съвършен майстор на политическото шоу, чиято кариера е пълна с драматични завръщания на сцената. Опровергавайки трескавите спекулации, че заради заболяването си той може да отсъства от страната седмици, а дори и месеци , сияещият венецуелски лидер слезе от самолета на летище Маикетия край Каракас вчера рано сутринта след нощен полет, след като набързо напусна кубинската клиника, в която се лекуваше.

Предишната вечер венецуелците бяха изгледаха видеозапис на 56-годишния си президент, показан като възстановяващ се от рак пациент, който се разхожда с две от дъщерите си в хаванска клиника. Вчера сутринта Венецуела се събуди с нови кадри, показващи как възторженият Чавес се връща у дома и прегръща облекчените си министри. След няколко часа, като пример за майсторството му в популисткото шоу, което го направи известен, Чавес, облечен в униформа на парашутист с червена барета, приветства изпадналото в екстаз многохилядно множество пред президентския дворец, което скандираше “Да живее! - за Чавес, за Венецуела и за Куба.

Обграден от двете си дъщери, говорейки с леко напрегнат глас, Чавес демонстрира и познатия си борчески дух, и манията си към детайлите, като питаше упорито дали озвучителната система работи. Неговата поява в духа най-добрите традиции на “деус екс махина” - появата на божествата в кулминацията на класическия театър, бе предшествано от сантиментални излияния на негови министри за “почти чудотворното излекуване” в Куба, макар че те старателно избягваха да посочват дата за завръщането му.

Въпреки че все още не е ясно колко сериозно е било раковото заболяване на Чавес, неговото завръщане наелектризира привържениците му, които бяха изпаднали в паника за бъдещето на специфичната му лява революция. Продължителното му отсъствие без обяснения, преди да признае публично миналата седмица, че има рак, бе предизвикало дори слухове, че е мъртъв.

На Чавес предстои тежко изпитание на президентските избори идната година на фона на нарастващото народно недоволство заради високата престъпност, постоянното спиране на тока и трайната бедност в тази страна износителка на петрол. Връщането на Чавес беше най-доброто, което можеше да ни се случи. Без него сме нищо, без него на кормилото на властта ще сме загубени, каза 47-годишната Луиса Еспиноса, довела пред президентския дворец седеммесечната си внучка. Думите й отразяват мощния култ към личността на Чавес, който са създали обожаващите го привърженици.

Неочакваното му завръщане у дома ден преди 200-годишнината на независимостта на Венецуела, напомни за други драматични и също толковаа театрални завръщания в богатата на събития кариера на бившия превратаджия и жерва на преврат.

През април 2002 г. Чавес направи друго чудодейно завръщане, като се появи победоносно отново като държавен глава, спасен и възстановен на поста от неговите предани войници след временното му отстраняване от заговорници. Следвайки същия триумфален сценарий, вчера той се появи отново на същия балкон на президентския дворец Мирафлорес, откъдето беше приветствал ликуващите си привърженици, след като оцеля в преврата. При друга драма през 1992 г. той запечата в съзнанието на венецуелците образа си на бунтовник с червена барета с драматичната си капитулация пред телевизионните камери след провала на опита му за държавен преврат срещу тогавашния президент Карлос Андрес Перес.

Тогавашното му признание за поражение, придружено с пророческата фраза “засега”, създаде условията за политическо завръщане, което го издигтна на президентския пост през 1998 г. на гребена на вълната от народно недоволство и отхвърляне на пропития от корупция политически ред.

На фона на липсата на сигурност по въпроса колко сериозно е раковото му и колко ще продължи възстановяването му, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване