07/07/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

OTP Bank очаква 3,4% ръст на българската икономика

Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г., сочи анализ на OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, представен в сряда в Будапеща. За разлика от прогнози на други финансови институции OTP отчита, че икономиката на страната ни ще се движи заедно с тази на северната съседка Румъния. Първенец по ръст в региона обаче ще е Украйна - около 4,7 на сто за периода, следвана от Русия (4,2%) и Унгария (3,6 на сто).
Оценката на унгарската банкова група се доближава до разчетите на други институции – УниКредит Булбанк очаква ускоряване на темпа на растеж на БВП у нас до 3,3% на годишна база през 2012 г., Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г., а консултантската компания Ernst & Young заложи растеж от 3,2 на сто през тази година, който ще се ускори до 4,8% през 2012 г. и 5,6% през 2013 г. Според ЕК ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година.
Що се отнася до банковия сектор разчетите на финансистите от OTP сочат, че в следващите години той ще нарасне с около 12 на сто. По този показател отново Украйна ще е водеща до 2015 г. - там банковият сектор ще отчете растеж от 18,7 на сто, но това се дължи преди всичко на факта, че към момента той не е достатъчно развит. Въпреки добрите цифри според експерите това е най-трудната страна за правене на бизнес. Освен това в Украйна и Русия потребителското кредитиране е силно развито, но другите сегменти тепърва набират скорост.
С двуцифрен темп ще се развива банковата индустрия и в Русия – 18%, както и в северната ни съседка Румъния – с 15,5%. За Унгария прогнозата сочи 8 на сто ръст.
Българският пазар на финансови услуги е стабилен, отчетоха експертите на унгарската група и допълниха, че именно тяхното подразделение у нас - Банка ДСК, е една от най-развитите им дъщерни банки. В България групата се е фокусирала към развитието на технологиите и частното банкиране. Трезорът има около 3 милиона клиенти, като очакванията са те да се увеличат в следващите години. Припомняме, че за миналата година именно ДСК бе една от двете банки у нас, успели да реализират над 100 млн. лв. печалба – общо 130,58 млн. лв. положителен финансов резултат за годината. Преди нея се нареди единствено УниКредит Булбанк със 158,7 млн. лв.
Шандор Чани, председател на управителния съвет на OTP Bank, опроверга слуховете, че OTP смята да продава българското си подразделение. Дори напротив – ще продължим да развиваме и подкрепяме ДСК, категоричен бе той. Регионът, в който сме се фокусирали, е много важен за нас и имаме волята да се превърнем в сериозни играчи в сектора, посочи още Чани. OTP обаче ще търси възможности за придобивания в Сърбия, Хърватия, Румъния и Словакия. Като по думите на мениджъра това са държавите, в които искаме да увеличим участието си на пазара, като след две години и половина в криза страните вече започват да се възстановяват. По време на кризата полските банки са били единствените, които са се представили добре и не са имали проблеми. Чани бе категоричен, че ОТР се справя отлично и допълни, че миналата година ЕЦБ е направила тестове на 65 банки и групата на OTP е била на второ място по стабилност в ЕС.



Изоставащите доходи водят до стагнация на търсенето

През януари-март 2011 г. печалбите на фирмите и доходите на самонаетите лица са нараснали със 17% на годишна база, а общият размер на изплатените компенсации на наетите лица се е увеличил с относително слаб темп (2,8% спрямо година по-рано). Отчитайки инфлацията, покупателната способност на заплатите е намаляла на годишна база, което оказва задържащо влияние върху динамиката на потреблението. Това сочи месечният обзор на Райфайзенбанк (България). Експертите отчитат растеж на икономиката от 1,5% в реално изражение спрямо година по-рано, като износът продължава да нараства динамично (25,8% на годишна база), а вътрешното търсене отново е преминало на негативна територия – спад от 1,6% спрямо същия период на 2010 г. Сезонното успокояване на ценовата динамика се усеща все по-отчетливо, предстои да се види обаче ефектът от повишаването на някои администрирани цени от страна на ДКЕВР, пише още в анализа. Производителността на труда е нараснала с 5,2% на годишна база през януари-март, като това е четвъртото поредно тримесечие с висок растеж. „Изчисленията ни показват, че спрямо първото тримесечие на 2009 г., когато кризата се прояви в пълна степен и в българската икономика, производителността на труда се е увеличила с над 12%, докато компенсациите на наетите лица са намалели в реално изражение с около 2%. Това донякъде обяснява стагниращото потребление и слабия кредитен растеж. Едно умерено повишаване на доходите и в частния, и в публичния сектор би допринесло за възстановяване на потребителското доверие, а оттам и на вътрешното търсене“, коментира главният икономист на Райфайзенбанк (България) Калоян Ганев. Според него нивото на заплащане на труда не отразява адекватно разликите в равнищата на производителност между България и средното за ЕС и представлява основен риск пред качественото възпроизводство на работната сила. В дългосрочен план това би се отразило негативно на способността на икономиката да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност, а оттам и на нейната конкурентоспособност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване