07/07/11 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Организаторите на “Ден без Бойко Борисов”: Наричаха ни „кумонисти”

Медиите трябва да са коректив, а не да слугуват, казват студентите инициатори във Фейсбук за 5 юли

Двама от инициаторите на “Ден без Бойко Борисов” - Валя Крушева (вляво) и Камелия Енчева. Снимка: личен архив

Инициативата във “Фейсбук” “Ден без Бойко Борисов” създаде асоциация с изрисуването на Паметника на съветската армия. Организатори на събитието, препоръчващо името на премиера да не се споменава в новините в рамките на един ден, са Наско Палов, Валя Крушева и Камелия Енчева. И тримата са на 25 години, учили са в чужбина и до голяма степен плановете им са свързани с реализация извън България.“Препоръчвам на всеки да направи подобен социален експеримент”, пише Наско на стената си във “Фейсбук”. Той обаче добавя, че препоръчва това “оnly once” (само веднъж).

“Only once” е отчуждаването на човек от собствената му страна, оформянето на усещането, че той вече не приема съществуващите в нея условия. Имигрантският поток от 80-те и 90-те години е факт от миналото с последици до днес. Предстои обаче трайното установяване извън страната на част от сегашното младо поколение, чиито представители сега са под 30 години. Новото “излитане” е отчасти заради създалия се фолклор за успеха на Запад, реални социални и икономически условия у нас. Отчасти заради всичко. Поколенията българи като че ли наследяват един компас, сочещ на Запад, и придобиха навик да мигрират, подобно на птиците. Това ще проличи в следващото преброяване на населението.

- “Ден без Бойко Борисов” вече не съществува във “Фейсбук”, въпреки че събитията там остават дори и след отминаването им. Защо изтрихте страницата след датата на провеждане 5 юни?

Наско: Изтрихме я заради негативизма, събран на стената, и защото искаме да си починем от онлайн превъзбуждането на поддръжниците и опонентите.

- Бяхте ли обиждани или нагрубявани от симпатизанти на Бойко Борисов? Къде, в интернет или другаде?

Наско: Бяхме наречени с доста неща. Любимото ми е, че “червенея”, както показвала профилната ми снимка. Аз просто бях сниман под един чадър на “Кока-Кола” и това доведе до асоциации със социализма.

Валя: Бяхме наричани с какви ли не епитети, от които моят фаворит е „кумонисти” -  държа да се запази правописа. Но слава Богу, всички те останаха на стената на инициативата. Също така бяхме обвинени, че сме платени и поръчкови провокатори, както от симпатизантите на Бойко Борисов, така и от самия него. Въпреки това успях да запазя добрия тон. Многократно с другите двама организатори призовавахме към един интелигентен дебат по темата, без обидни епитети и в уважителен тон, но така и не бяхме чути.

- А имаше ли отправени заплахи?

Наско: Директни заплахи нямаше. Имаше “приятелски предупреждения” за силата на властта у нас като цяло.

- Самият Бойко Борисов каза, че провокацията е платена и поръчкова. Какво бихте отговорили?

Наско: Той също така нарече инициативата “глупост”. Аз бих отговорил в същия стил за коментара му.

- Демонстрация срещу какво е всъщност това, освен срещу споменаването на едно име?

Наско: Демонстрация срещу това, че журналистиката в България е сведена до нивото на риалити шоу – кой какво на кого е казал.

Валя: Срещу това, че медиите в България отдавна са забравили каква е истинската им функция. Като своеобразна четвърта власт те трябва да служат като коректив на другите три, а не да им слугуват.

- На страницата бяхте написали, че събитието не е провокация към ГЕРБ и премиера. Това предпазливост ли е?

Наско: Не е предпазливост. Мисля, че предния отговор е валиден и за тук.

- Наско, какви са причините за прекомерното медийно внимание към премиера?

Наско: За мен причините са две - икономически интереси и страх. Както алармира и Асоциацията на европейските журналисти, в България има тревожно сближаване на медии и власт.

- Как се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване