07/07/11 13:58
(http://radiomilena.com/)

Съвместно учебно – тактическо занятие „МОРСКО ЯДРО 2011”

Съвместно учебно – тактическо занятие „МОРСКО ЯДРО 2011”„Аварийно реагиране при разкриване на незаконен пренос на радиоактивен скрап с влак през зоната на ГКПП Пристанище Бургас” се проведе днес на територията на Областна дирекция на МВР – Бургас.

Занятието целеше подобряване организацията, управлението и мобилността на силите и средствата на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас, ОДМВР – Бургас и нейните териториални структури – Районни управления “Полиция”, ”Транспортна полиция”, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, Районен център – 112 Бургас, както и на държавните институции с контролни правомощия в Бургас, областната и общинска администрация, в рамките на взаимодействието им при аварийно реагиране на незаконен пренос на радиоактивен материал.

Основание да се планира и проведе Учебно – тактическото занятие «Морско ядро 2011» са и два конкретни случая – част от оперативната обстановка и анализа на риска за Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас. Занятието премина през следните етапи :

- ПЪРВИ ЕТАП : Получаване на сигнал за радиация от порталните монитори на входно-изходните ж.п подходи към Пристанище Бургас.

- ВТОРИ ЕТАП : Готовност за реагиране. Процедури и реални тактически действия на длъжностните лица и екипите на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас след получаване на сигнала, уведомяване на МВР, държавни органи, областни и общински звена за овладяване на кризисната ситуация. В съответствие с постъпващата информация за нивото за радиация, постепенно се активират ресурсите на Регионална дирекция “Гранична полиция”, ОДМВР, ”Транспортна полиция”, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и Регионална здравна инспекция за изпълнение задачите по плана.

– ТРЕТИ ЕТАП : Процедури и действия на длъжностните лица и екипите на Регионална дирекция “Гранична полиция”, ОДМВР, ”Транспортна полиция”, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, бургаска жандармерия и Регионална здравна инспекция след прекратяване на аварийното реагиране.

В учението освен изброените служби са се включили и служители от МБАЛ – Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ, дежурните влакови диспечери и Ръководител движение ж.п.гара – Българово.

 

ДЕЙСТВИЕ НА УЧЕБНО – ТАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ  :

09.05 ч. – Централната – алармена система /ЦАС/ на ГКПП Пристанище Бургас реагира на сигнал за гама-неутронна аларма. Дежурният на ЦАС уведомява началника на смяна на ГКПП, а той старшия влаков диспечер на оперативен кръг Бургас. Диспечерът иска спиране на влака на ж.п.гара – Българово.

Дежурен мобилен екип за реакция и вторична проверка от Граничен полицейски участък – Бургас, оборудван с уреди за вторичен дозиметричен контрол, се отправя към ж.п.гара – Българово за извършване на контролни замервания .

Предприемат се петте стъпки за извършване на подробна вторична проверка на вагоните за откриване на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество, състоящи се от :

1. Потвърждаване наличието във влака на ядрен материал, източник на йонизиращо лъчение или радиоактивно вещество.

2. Оценяване на опасността.

3. Определяне на точното местоположение – номер на вагон, в който е ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество.

4. Определяне на вида на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или радиоактивното вещество.

5. Обезопасяване и изолиране на ядрения материал, източника на йонизиращо лъчение или веществото.

Директорът на Регионална дирекция “Гранична полиция” разпорежда въвеждането на процедурата за аварийно реагиране при наличие на следните критерии:

- Измерената от мобилния екип за вторична проверка радиоактивност на материала е различна по стойност от вписаната в документите, легализиращи преноса.

- При извършения радиометричен контрол служителите на Граничен полицейски участък – Бургас са установили пренос на радиоактивен товар

Началникът на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” изпраща дежурен екип към местопроизшествието, а Директорът на ОДМВР – Бургас разпорежда :

- извършване на заградителни мероприятия на територията на гр. Бургас и региона със силите и средствата на ОДМВР, изграждането на стационарни и временни КПП на входно – изходните артерии на Бургас с особенно внимание към ГКПП М.Търново, ГКПП Лесово и ГКПП Летище Бургас и информиране на съседните ОДМВР – Варна, Сливен и Ямбол.

Директорът разпорежда още :

- да се осигури постъпването на информация на горещия телефон на ОД МВР – 056/85 65 55;

- Пресцентърът на ОДМВР да уведоми Пресцентърът на МВР за кризисната ситуация, развитието на учебно – тактическо занятие и предприетите мерки от страна на МВР, държавните органи и органите на Областна управа и Община Бургас;

Пристигналата на място оперативна група при Регионална дирекция “Гранична полиция”, при спазване на разпоредените мерки за безопасност от Регионална здравна инспекция – Бургас извършва :

- оглед на местопроизшествието ;

- изземване и съхраняване на документи, материали и следи;

- провеждане на разпити на свидетели – очивидци и длъжностни лица от влака;

- документиране с фото-камера на района, влака, товара, източника на йонизиращо лъчение и местонахождението му .

Въз основа на събрани достатъчно данни за извършено престъпление се образува досъдбено производство, като случая се докладва на дежурния прокурор в Окръжна Прокуратура Бургас.

Служителите от «Спасителни дейности» към Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, предприемат действия по пренасяне на източника на йонизиращо лъчение, поставянето му в специален сандък и преместването му на предварително определено място. По време на позготовката за извозване и предаването на източника на йонизиращо лъчение се предприемат мерки за охрана от страна на ръководителя на учебно – тактическо занятие.

Екипите от Регионална здравна инспекция – Бургас и «Спасителни дейности» към Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” извършват дезактивация / отстраняване или намаляване на нивото на радиоактивно замърсяване/ с физични или химични средства на участниците в занятието.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване