07/08/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Милиони страдат в “триъгълника на глада”

Асошиейтед прес

Хиляди семейства вървят с дни в търсене на храна в “триъгълника на глада” в района, където се срещат границите на Етиопия, Кения и Сомалия. Стотици са починалите, а измършавелите от недохранване деца с немощни телца се превръщат в обичайна гледка в този край на Африка. Дори най-жестоката бунтовническа групировка в Сомалия поиска от хуманитарните агенции, на които който пред време забрани достъп до териториите си, да се върнат. Без вода добитъкът измира с хиляди, а цените на хранителните продукти са се повишили толкова, че малко семейства могат да си ги позволят.

Хаво Ибрахим разказва, че тя и седемте й деца са вървели 15 дни от град в Южна Сомалия до бежанския лагер в Североизточна Кения. “По пътя си видяхме глад и мизерия” казва 32-годишната Ибрахим, чийто мъж полудял, след като семейството изгубило добитъка си заради сушата. “Най-мъчително е да не можеш да дадеш нищо на жадните си и гладни деца”, допълва тя.

Хуманитарните агенции призовават за набиране на десетки милиони долари спешна финансова помощ. Според “Оксфам” (която се надява да събере 80 милиона долара - най-голямата сума, предназначена за Африка, за която някога е апелирала) засегнати от глада са 12 милиона души. За най-малко 500 сомалийци се знае, че са починали от свързани със сушата болести, макар че “Оксфам” смята, че действителният им брой вероятно е по-голям.

“Две поредни години без дъжд, хроничната бедност и липсата на инвестиции в засегнатите райони принудиха 12 милиона души да се борят за оцеляване”, казва Джейн Кокинг, хуманитарен директор на “Оксфам”. Отчаяно търсещи храна сомалийци заляха най-големия в света бежански лагер, намиращ се в Кения, в който всяка седмица пристигат по около 10 000 души - шест пъти повече от средния брой хора по това време на миналата година. Висш представител на ООН заяви, че притиснати между насилието и глада, сомалийските бежанци преживяват “човешка трагедия с невъобразими мащаби”.

Епицентърът на сушата се намира в областта, където се срещат границите на Кения, Етиопия и Сомалия - номадски район, където хората зависят почти изцяло от здравето на своя добитък. Уганда и Джибути също са засегнати. Организацията “Екшън Ейд” посочва, че в някои части на Африканския рог хората преживяват най-тежката суша от 60 години. “Ние само бягаме от глада - нищо друго”, казва Халимо Фарах, майка на три деца, с които напуснала Сомалия, стигайки до бежанския лагер Дадааб. “Имахме стопанство, а дъжд не беше валял шест години”, обяснява тя.

Цените на храните също се повишиха

По данни на ООН цената на соргото в град Байдоа в Сомалия е скочила с 240 процента, докато на жълтата царевица се е вдигнала със 117 на сто в Джирга, Етиопия. Цената на бялата царевица в кенийския град Мандера пък се е качила с 60 процента. Агенцията на ООН за бежанците казва, че в трите лагера в Дадааб в момента има повече от 382 000 души, а хиляди други чакат в приемните центрове край лагера. Над 135 000 души са напуснали Сомалия тази година, включително 54 000 през юни - три пъти повече, отколкото през май, казва говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг.

Много сомалийски деца пристигат в бежанските лагери толкова изтощени, че до 24 часа по-късно умират, въпреки че са получили спешна помощ и храна, казва тя.
Д-р Мохамед Хасан от болницата във Ваджир (сомалийски етнически район в Североизточна Кения) казва, че повечето от децата в отделението му страдат от тежко недохранване. “Ще видите крайно отпаднали деца”, повтаря той. Европейската комисия съобщи онзи ден, че изпраща 8 милиона долара спешна помощ в Дадааб, за да подпомогне справянето с кризата. ЕК е ...

Публикувана на 07/08/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12166/milioni-stradat-v-triagalnika-na-glada/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване