07/09/11 07:02
(http://radiomilena.com/)

Жълт код в девет области на страната заради жегата днес

Жълт код в девет области на страната заради високите температури е обявен за днес. Жълт код за температурите се обявява, когато те са над 34°. На места в Сандански, Дунавската равнина се очаква градусите да достигнат до 37°.
Жълтият код се отнася за областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Той означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни.
Заради очакваните жеги се препоръчва хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.
Лекари съветват да се внимава с употребата и на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият преход от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, предупреждава Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване