07/10/11 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Евакуираха АЕЦ "Фукушима 1" заради трус от 7,3 по Рихтер

Спасителни екипи евакуираха работниците от АЕЦ “Фукушима 1” заради ново силно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер, което разлюля североизточната част на Япония в събота през нощта, предаде телевизионният канал Ен Ейч Кей. Въпреки последвалото го малко цунами жертви и щети няма.
Епицентърът на труса е бил на дълбочина 30 км в океана край североизточното крайбрежие на остров Хоншу. Властите светкавично издадоха предупреждение за цунами в префектурите Мияги и Фукушима, но то бе регистрирано единствено в пристанищния град Офунато в префектура Ивате. Било е със слаба интензивност, приливните вълни са били около 10 сантиметра и не е причинило паника сред населението. Като мярка за сигурност временно бе спряно движението на влаковете стрела "Шинкасен".
След като бе установено, че земетресението не е нанесло щети на централата, работниците се върнаха и продължиха да изливат вода в реакторите, за да ги охладят, както и азот като предпазна мярка за предотвратяване на нови експлозии на водород.
Непосредствено след земетресението от компанията оператор на АЕЦ "Фукушима 1" ТЕРКО съобщиха, че засега не са забелязани поражения в централата. От ръководството на компанията обявиха също, че изваждането на ядреното гориво от реакторите й ще започне най-рано през 2021 г., съобщи агенция Киодо. ТЕРКО води активни преговори с правителството за създаване на дългосрочна стратегия за заличаване на катастрофалните щети от аварията, причинена от земетресението на 11 март и последвалото го цунами. Но това може да се случи само след като се стабилизира централата, за което най-оптимистичните прогнози са през следващата година. Експерти коментират, че изваждането на отработените горивни пръти може да започне три години след като централата бъде стабилизирана, а на ядреното гориво - най-рано през 2021 г. От компанията признават, че все още не могат да се ангажират с определени срокове заради проблемите с охладителната система.
Санитарните власти продължават трескавите проверки за наличие на радиация в храните и напитките, предаде ИТАР-ТАСС. За първи път бе регистрирано повишено съдържание на радиоактивен цезий в месо, произведено във ферма в префектура Фукушима. Съдържанието на радиоактивното вещество надвишава нормата 3 до 6 пъти. Досега санитарните власти във Фукушима многократно предупреждаваха за висока радиация в местни зеленчуци и мляко.
Японците вече не вярват на съобщенията на властите за нивото на радиацията и предпочитат сами да си я измерват, предаде Ройтерс. От два месеца почти всички се запасяват с Гайгерови броячи, които се оказаха най-дефицитната стока заради бързото изчерпване на количествата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване