07/10/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

ЕК планира нова транспортна стратегия

Европейската комисия е готова с нов план за действие за транспорта в рамките на европейската политика за съседство за укрепване на транспортните връзки със съседните региони на изток и на юг от ЕС. В документа, представен на 7 юли, се предлагат над 20 конкретни мерки в краткосрочен и дългосрочен план, които целят установяване на по-безпроблемни, по-безопасни и по-надеждни транспортни връзки. Според авторите така ще се задълбочи пазарната интеграция, което е в полза както на ЕС, така и на неговите съседни региони. Планът беше представен от заместник-председателя Сийм Калас, отговарящ за транспорта, и от комисаря по разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле.
Ключовите мерки за свързване на транспортните системи на ЕС и неговите съседи включват разширяването на вътрешния авиационен пазар на ЕС и на единното европейско небе към съседните региони, както и свързване на Трансевропейската транспортна мрежа с инфраструктурите на съседите на ЕС чрез приоритетни транспортни проекти. Предвижда се по-добро оползотворяване на възможностите за железопътен превоз на товари чрез отваряне на пазарите и чрез премахване на техническите пречки, като например разликите в ширината на железопътните линии. Предвижда се създаване на Източна група за партньорство в сектора, която ще работи по-активно за регионалното сътрудничество в транспортния сектор.
В документа е подчертано, че е необходимо да се подобри ефикасността на морския транспорт със съседните страни, включително чрез включването им в дългосрочен план в „синия пояс“ на свободно движение по море във и около Европа. Не на последно място, в плана е залегнало и подпомагане на съседните държави при подобряването на пътната безопасност.
При представянето на документа зам.-председателят на ЕК Сийм Калас заяви: „Ако искаме да развиваме сериозно отношенията с нашите съседи, днес ние трябва да осигурим инфраструктурата, която е жизненоважна за пресичащите границите потоци от стоки и хора, и да отстраним бюрокрацията и пречките.“
По думите на комисаря Фюле „в новата европейска политика за съседство предлагаме по-задълбочена икономическа интеграция на нашите съседи на изток и на юг“.
До 2013 г. тези мерки ще бъдат финансирани с наличните ресурси при по-добро определяне на приоритетните проекти и мерки. В неотдавнашното си съобщение за бюджета, предназначен за стратегията „Европа 2020“, комисията предложи да се проявява по-голяма гъвкавост по отношение на възможностите за финансиране на стратегически инфраструктурни проекти, свързващи ЕС с неговите съседи. Предвижда се при преговорите по бъдещата финансова рамка на сектора да се вземат предвид тези приоритети.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване