07/10/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

ПРО спря рестартирането между Русия и САЩ

Светлана Самойлова

Руският президент Дмитрий Медведев (вляво), командващият ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия генерал Николай Соловцов (в средата) и министърът на отбраната Анатолий Сердюков на космодрума Плесецк, разположен в тайгата на Русия. Снимка: Ройтерс

Проблемът с ПРО явно насочва отношенията между Русия и САЩ към прага на ново захлаждане, може би съпоставимо по мащаб с това от 2006-2007 г. След доста сдържаното и безрезултатно заседание на Съвета Русия-НАТО в Сочи руски представители директно обвиниха САЩ, че блокират преговорите за ПРО. Както заяви посланикът на Русия в алианса Дмитрий Рогозин, за липсата на взаимно разбирателство са отговорни част от хората около президента на САЩ Барак Обама.

Рогозин винаги е изразявал най-твърдо и най-открито позицията на Русия по всички проблеми в отношенията с НАТО, включително по проблема за ПРО. Макар и “патриот”, сравнително близък до “ястребите” от руския вътрешнополитически елит, той винаги е знаел къде минава границата между неутралните, приятелските и заплашителните изявления. Промените в неговия тон дават възможност за изводи какви нагласи вземат превес в Москва; по всичко личи, че днес тези нагласи все повече клонят към разочарование.

Нерешимият засега проблем за ПРО е предизвикателство за Русия и САЩ. Потенциалът на “рестартирането” явно не е достатъчен, за да бъде преодоляно високото взаимно недоверие, а също така разногласията и фобиите сред елитите. Москва убеждава САЩ, че Русия трябва тъй или инак да бъде интегрирана в някаква обща система за ПРО като гаранция, че тя няма да е насочена срещу федерацията. САЩ смятат, че по този начин Москва се опитва да получи право на вето в изграждането на европейска ПРО - това засенчва и най-лошите кошмари на мнозина от американския елит.

Темата за ПРО - един от фундаменталните проблеми между Русия и САЩ, влияе върху целия комплекс и характера както на двустранните отношения, така и на отношенията между Русия и НАТО. Интересно е при това, че Медведев може би изминава в момента същия път като Владимир Путин по време на президентското му управление.

Ще припомним, че САЩ се оттеглиха от договора за ПРО през 2001 г., когато Русия и Щатите започнаха да градят “коалиционни отношения” в рамките на борбата срещу международния тероризъм. Тогава Путин действаше с очевидната надежда, че съвместната борба с Ал Каида и опитите да се изгради защита срещу общи заплахи ще осигурят база за напредък в по-сложни и трудни сфери, изискващи взаимно доверие - най-вече по въпросите на сигурността.

Постепенно обаче надеждата се смени с напрежение, по-сетне с остро разочарование. Не на последно място заради “цветните революции” - първия директен и ожесточен геополитически сблъсък между САЩ и Русия в постсъветското пространство, смятано от Москва за зона на традиционното й влияние. Това бе преломен момент, през чиято призма и проблемът с ПРО, и разширяването на НАТО в източна посока взеха да изглеждат почти като критични предизвикателства за Москва. А после дойде 2007 г. и прочутата “мюнхенска реч” на Путин, ознаменувала период на пълно разочарование и песимизъм от страна на Кремъл.

Дали няма и Дмитрий Медведев да тръгне по същия път? През първите фази от президентството си той успя да постигне извънредни успехи в рамките на “рестартирането”, реално подобряване на атмосферата, изграждане на по-институционализиран и ефективен диалог със САЩ. Днес се налага впечатлението, че ресурсът на “рестартирането” постепенно се изчерпва и позитивната му инерция вече не смогва да захранва затоплените отношения, а нов качествен напредък няма. Виждаме някаква “пауза”, пораждаща силно напрежение в Русия: времето тече, САЩ се канят да градят нова европейска ПРО, а Русия не е допусната да участва в този процес.

Това предизвиква панически, агресивни настроения, но също и конструктивни: надеждата за сътрудничество още не се е стопила окончателно. ...

Публикувана на 07/10/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12174/ot-pro-laha-stud-mezhdu-rusiya-i-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване