07/10/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Републиканците ще склонят на по-малко намаление на дефицита

Председателят на Камарата на представителите Джон Бонър заяви, че може и да склони на по-малко съкращение на дефицита като част от двупартийната сделка, тъй като Белият дом няма да одобри по-голямо орязване без съответните увеличения на данъците.
„Смятам, че най-добрият подход би бил да се съсредоточим върху по-малките мащаби“, заяви Бонър в изявление преди срещата, която президентът бе насрочил с лидерите на Конгреса.
„Оттеглянето ни от преговорите в този решаващ момент ще значи не само че не сме успели да преодолеем фискалното препятствие, но и ще потвърди, че американците имат основание за циничните си подозрения към политиците във Вашингтон“, заяви директорът на отдела за връзки с обществеността към Белия дом Дан Пфайфър по-малко от час след изявлението на Бонър. Пфайфър добави, че президентът вярва, че постигането на договореност ще бъде предпоставка за „балансиран подход, който ще изиска от най-богатите и лицата със специални интереси да платят своя дял от сметката“.
Обама и лидерите на партиите в Конгреса трябва да се договорят за условията по механизма за съкращение на дефицита и едва след това Конгресът ще може да гласува повишението на дълговия лимит от сегашните $14,3 трлн. Министерството на финансите очаква с нетърпение това да се случи преди 2 август, за да предотврати просрочване на финансовите задължения на САЩ.
„Въпреки добрата ни воля и всичките ни усилия да намерим обща основа Белият дом няма да склони на по-голямо намаление на дефицита без увеличение на данъците“, заяви Бонър след телефонен разговор с президента.

Истинско разочарование

„Това е истинско разочарование“, обяви Мая Макгенис, президент на Комитета за отговорен федерален бюджет във Вашингтон. „Пазарите няма да бъдат успокоени от една „мини сделка“, която няма да предложи решения на най-проблемните части в бюджета и не успя да осигури нужните $4 трлн., след като се забави толкова дълго, поясни тя. Не бива да се лъжем, че изборите ще направят и без това трудните решения по-лесни. По-вероятно е най-тежките проблеми да бъдат политизирани още повече.“
При преговорите на закрити врати на 7 юли президентът Обама е заявил на законодателите, че няма да подпише споразумение, което не повишава дълговия лимит до изборите през 2012 г. Това сподели пожелал анонимност източник от Конгреса, запознат с процедурата.
Бонър е информирал президента, че възнамерява да поиска по-малко намаление на дефицита от онова, което бе обсъждано с работната група начело с вицепрезидента Джо Байдън.
Обама прекара уикенда в Кемп Дейвид и ще се върне за продължението на преговорите с лидерите на Конгреса.
Дон Стюърт, директор на отдела за връзки с обществеността към кабинета на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, заяви, че подобно на Бонър, и Макконъл „нееднократно е подчертавал, че трябва да орежем разходите на Вашингтон, без да вдигаме данъците за работодателите особено в разгара на кризата на трудовия пазар“.
Министерството на труда обяви на 8 юли, че безработицата през юни неочаквано се е повишила до 9,2%, което е най-високото равнище за тази година. Работодателите са разкрили 18 000 нови работни места, което е най-слабият темп от септември 2010 г. насам. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд подчерта, че е „разочарован, че републиканците не успяха да работят заедно с нас, за да направим историческа крачка напред“.
„Помолихме републиканците да помислят за балансиран подход, който би предпоставил споделяне на жертвите, но те не пожелаха да отстъпят“, заяви в изявление Рийд. Но изрази вярата си, че все пак ще бъде постигната сделка за увеличение тавана на дълга и ще се избегне „икономическата катастрофа“.

Пропаст от 1 трилион

Демократите дадоха ясно да се разбере, че вариантът, предложен от Бонър, изключва каквито и да било сериозни промени в обвързващите програми за обществено осигуряване като Medicare.
„Решението да се отхвърли предложението на президента означава, че между двете страни по сделката за лимита на дълга остава пропаст от около трилион долара. И републиканците трябва да разберат, че независимо колко се стараят, идеята им да премахнат Medicare в сегашната й форма няма да донесе парите, необходими за попълване на този недостиг“, заяви сенатор Чарлз Шумър.
Според републиканец, запознат с преговорите, именно данъците и програмите за обществено осигуряване са били препъникамък. Бонър е предупредил, че сделката трябва да доведе до промени в разходите и съкращения, които са по-големи от сумата по повишения дългов таван.
Президентът е поканил лидерите на партиите от Конгреса, включително Бонър, да разговарят в Белия дом през уикенда. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, Рийд и Макконъл също ще присъстват на срещата.
Обама се опитва да разреши политическата безизходица, причинена от спора дали сделката за намаляване на дефицита да включва съкращения в програмите за обществено осигуряване и увеличения на данъците.
Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Кантър, който бе ключова фигура в двупартийните преговори за дълга, водени от Байдън, смята, че групата е постигнала съгласие за разходни съкращения в размер между $2 трлн. и $2,5 трлн. Това може да е „рамката на споразумението“, подчерта говорителят му Брад Дейспринг. Кантър се отказа от преговори за увеличение на данъците.
Според анализ на независимия Комитет за отговорен федерален бюджет във Вашингтон планът за редуциране на дълга включва няколко точки, по които предложенията на републиканците и тези на Белия дом все пак съвпадат. И именно те ще станат част от договор за редуциране на дълга в по-малък мащаб. Сред тях са: елиминиране на лихвените субсидии за студентските заеми, от които може да се спестят между $20 млрд. и $65 млрд. за период от 10 години; промяна на механизма, по който Pension Benefit Guarantee Corp. събира такси, с цел спестяване на сума от $5 млрд. до $10 млрд.; продажба на федерални имоти, от които ще се събере сума между $10 млрд. и $15 млрд.; и намаление на измамите в здравеопазването и допълнителните плащания, откъдето ще дойдат още между $10 млрд. и $35 млрд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване