07/10/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Судан се раздели, какво следва?

Би Би Си

Повече от два милиона са бежанците от кризата в областта Дарфур в Судан, загиналите са над 200 000. Снимка:Ройтерс

Новосъздадената Република Южен Судан ще се изправи пред много предизвикателства, но и Судан ще изпадне в еднакво уязвима позиция. Хартум ще трябва да се справя без петролните резерви на юга и с продължаващите сражения в Дарфур, както и с пресните конфликти в Южен Кордофан, а вероятно и на други места. Освен това идентичността на Судан е обсъждана разгорещено, а външният свят наблюдава с безпокойство.

Отцепването на юга ще нанесе удар върху самочувствието на хората, които досега се славеха като “най-голямата страна в Африка” и на президента Омар Башир, който ще председателства разделението. Негови официални лица, като говорителят на партията Национален конгрес Ибрахим Гандур, настояват, че държавният им глава е увеличил величието си след като сложи край на гражданската война между севера и юга.

Гандур смята, че Южен Судан е най-голямото главоболие на Хартум и обтегнатите отношения с бившите субекти изглеждат неизбежни. Той обаче приема, че времената за Судан са трудни, макар да отрича, че вина за това носи партията му. “В Судан има проблеми, но те отчасти са породени от чуждестранни намеси и някои от нашите съграждани участват в конфликтите, защото се интересуват от властта”, изтъкна той.

Въпреки това, ударът върху икономиката на страната несъмнено предизвиква големи тревоги. През изминалото десетилетие в Хартум имаше бум на строителството с приходите от петрола, но около три четвърти от петрола е на юг. Според клаузите на мирното споразумение от 2005 г., Хартум и Джуба си поделят приходите от южния петрол поравно. Икономисти от севера изчисляват, че сега ще се изправят пред 36 процента дефицит в бюджета. Част от него ще бъде възстановен след като се подпише споразумението, което ще определи колко ще плаща Южен Судан на севера за използването на петролопроводите, рафинериите и терминалите за износ.

Гандур и други официални лица от севера се надяват, че фокусирането отново върху земеделието и увеличените приходи от добив на полезни изкопаеми и особено от добива на злато, може да запълнят остатъка. Но с предстоящата независимост на юга, новата суданска лира вече пропада пред долара, резервите от чужда валута се изчерпват и всичко това се усеща на местните пазари за храна, където цените се увеличават.

Ислямисти в Судан. Снимка: 20минют

Преди два месеца всичко беше евтино, сега има голямо увеличение. Месото беше 12 судански лири, сега е 20, захарта поскъпна двойно”, казва Мохамед, докато пазарува в Омдурман, град-близнак на Хартум през река Нил. “Ние страдаме от тези високи цени”, изтъкна той. Това напомня познатия образ на приключилия банкет - онези демонстрации, които два пъти свалиха от власт судански държавни глави. “Подобно е на това, което се случи през октомври 1964 г. и април 1985 г.”, заяви Хадж Хамад, икономист, който ръководи консултативна група за социално и човешко развитие. “Посягате върху недосегаемото - хранителната кошница, и обикновено ако в Судан съпругите удрят върху тенджерите през нощта, когато силите на реда спят, ще има смяна на правителството”, допълни той.

Судански официални лица отхвърлят подобни твърдения като изтъкват, че основите на икономиката са силни. Трябва обаче да се безпокоим, особено ако не бъде открит нов петрол, който да допълни ограничените резерви на севера или световните цени се сринат. Судан ще се опита да настоява за опрощаване на колосалния си дълг - около 39 милиарда долара - и за вдигане на санкциите на САЩ.

Това зависи от драматичното подобряване на трудните в момента отношения на Хартум със Запада. Това ще се случи само ако Хартум промени начина, по който ...

Публикувана на 07/10/11 21:01 http://e-vestnik.bg/12173/sudan-se-razdeli-kakvo-sledva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване