07/10/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Съдия от СГС: Безсмислено е да се попълва съставът на този съдебен съвет

Безсмислено е съдебната квота да се попълва и този ВСС да продължава да функционира по начина, както досега. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР Весислава Иванова, съдия в Софийския градски съд и член на Съюза на съдиите в България.
По думите й решението на столичните съдии да бойкотират делегатското събрание, насрочено за утре, е единственият начин да покажат отношението си към кадровата политика на ВСС. Миналата седмица съдиите от двете най-големи софийски съдилища – градския и районния, както и колегите им от Благоевград отказаха да проведат събрание за определяне на делегатите, които да изберат двама нови членове ВСС на мястото на напусналите Капка Костова и Галина Захарова. Двете подадоха оставки в знак на несъгласие с избора на шеф на СГС. „При така създалата се ситуация за нас е съвършено безпредметно квотата на съда да се попълва с двама нови членове“, обясни Иванова.
„Аз не мога да си представя защо почтен, честен и принципен човек би решил да отиде да работи във ВСС до края на неговия мандат при така създалата се ситуация“, добави тя. Мандатът на този съвет изтича след около година.
Съдия Иванова обясни още, че Съюзът на съдиите подкрепя категорично Висшия адвокатски съвет, който в петък излезе с остро обръщение срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Писмото на адвокатите беше адресирано до президента Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева и лидерите на парламентарно представените партии. Според Висшия адвокатски съвет Цветанов „системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове“. По думите на съдия Иванова обръщението показало, че ВСС за пореден път не е направил нищо, за да защити независимостта на съдиите.
По повод писмото на адвокатите в събота пред „Дарик“ вътрешният министър на свой ред атакува защитниците „Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност”, обяви той. Според съдия Иванова „да се каже, че адвокатите се занимават с престъпна дейност, просто така, всяка смислена гражданска позиция може да изрази съвършеното безсмислие на това, което се съдържа в подобно едно изказване".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване