07/11/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов обсъди с турския президент икономическото сътрудничество

Въпроси, касаещи развитието на туризма, реализацията на енергийни проекти и засилването на двустранните отношения между България и Турция, обсъдиха вчера на „Дондуков“ 1 министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Турция Абдулах Гюл, съобщиха вчера от правителствения пресцентър. На разговора им са засегнати темите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на търговско-икономическите отношения
Икономическото сътрудничество между България и Турция беше основен акцент и в разговорите на четири очи между президентите Георги Първанов и Абдулах Гюл. Двамата държавни ръководители дадоха съвместен брифинг за българските и турските медии в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 веднага след срещата си на четири очи.
Обсъдихме възможностите на енергийното сътрудничество и газопровода „ Набуко“ като общ проект, в който двете страни имат ключова роля, съобщи Георги Първанов. Той изтъкна и необходимостта от ускоряване на работата по трансграничната междусистемна връзка за доставка на природен газ от Турция за България. Според българския президент тази връзка е не само „един възможен байпас при криза, каквато имаше през 2009 г.“ но и необходимост с оглед на едни постоянни доставки на природен газ, каквито по думите на Първанов България е договорила с Азербайджан. В тази връзка Георги Първанов припомни предложението си за тристранна среща между ръководителите на газовите фирми на “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” от българска страна, „Боташ” от турска и “Сокар” от азербайджанска, за да може да се уточнят конкретните технологични подробности за изпълнението на газовата връзка между Турция и България.
Георги Първанов посочи още, че България и Турция са ключови държави за осигуряването на необходимите 31 млрд. куб. м газ „и дори много повече“ заради постигнатите договорености с Азербайджан, с Туркменистан, с някои други страни, потенциални източници на природен газ за „Набуко”.
От своя страна президентът на Турция Абдулах Гюл посочи, че интензивността на тези срещи на високо ниво е много важна за двустранните отношения. По думите му „имаме съгласие по-често да се провеждат заседанията на смесената комисия, да се разшири кръгът на проблемите, по които работи тя, и, разбира, се да постигат по-добри резултати“. Гюл заяви още, че Турция е доволна от постигнатото ниво в икономическите отношения, и изрази готовността си за разширяване на обема им.


Данаил Кирилов прие областни управители и кметове от Турция

Областният управител на София Данаил Кирилов прие вчера делегация на областни управители и кметове на общини от Турция. Визитата се проведе в рамките на официалното посещение на турския държавен глава Абдулах Гюл в нашата страна, съобщиха от областната управа.
На срещата присъстваха управителите на областите Одрин, Къркларели и Текирда, както и кметове на общините Адапазаръ, Османгази и Гебзе.
Гостите запознаха домакините с възможностите за развитие на търговските и бизнес отношения между двете страни. Те представиха и различни успешни съвместни проекти, особено в пограничните райони.
Данаил Кирилов подчерта успешното сътрудничество между двете страни в областта на пътното и метростроителство, в транспорта и туризма, които са пример за големи съвместни проекти и сериозни инвестиции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване