07/11/11 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Британските производители се насочват към износа

Според ново изследване на Асоциацията на производителите в строителния сектор (CPA) броят на промишлените производители, които изнасят продуктите си, е скочил с 18% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на тази година. Сред членовете на CPA са Tarmac, Hanson, Pilkington, SIG, Travis Perkins и Wolseley.
Друго проучване на счетоводната група BDO разкри, че бизнес доверието в промишления сектор се е сринало до двегодишно дъно. Това развитие сигнализира за проблемите пред британската икономика. Според последното изследване на Business Trends до момента промишленият сектор е бил двигателят на възстановяването. Наскоро обаче оптимизмът се е понижил с над 26 пункта за период от само четири месеца до 90,1 пункта през юни след регистрираните през февруари 116,4. Това е и най-слабият показател за период от две години. Причината може да се търси в отслабването на вътрешното търсене, както и в забавянето на глобалната икономика.
Последните данни от Националната статистическа служба (NSO) подсказват, че производството в строителния сектор се е повишило с едва 0,4% през май въпреки априлския спад от 12,4%.
Потребителското доверие е все още крехко, а съкращенията на публичните разходи орязаха броя на финансираните строителни проекти. Според CPA 71% от промишлените производители смятат, че търсенето във Великобритания ще остане затруднено и през следващата година.
Поради това и заради подкрепата от поевтинелия паунд компаниите се насочват към чуждите пазари. Изследването показва, че 39% от производителите в леката промишленост са увеличили задграничните си продажби през второто тримесечие, а 23% от тежкопромишлените компании са постигнали растеж. Над 40% от компаниите очакват ръст в общите показатели за продажбите въпреки трудностите в британската икономика.
Кели Форест, старши икономист в CPA, коментира: „Търсенето на британския вътрешен пазар остава потиснато и все повече производители на промишлени продукти се насочват към износа. Тези компании са предпазливи оптимисти за следващите 12 месеца. Влошените потребителски настроения във Великобритания и новият спад в макроикономическите прогнози предизвикаха сериозни тревоги за намаляването на вътрешното търсене в условията на съкращения на публичните разходи.“ Форест предупреди, че 95% от компаниите са споделили тревогата си от поскъпването на горивата и покачващите се разходи за енергия и суровини: „Индустрията е все по-притеснена, че стимулът от по-евтината валута ще бъде задушен от трайното въздействие на повишаващите се разходи.“

По в. „Дейли телеграф“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване