07/11/11 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Вивиан Рединг предлага раздробяване на рейтинговите агенции

Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг заплаши трите най-големи рейтингови агенции в света със закриване. В интервю за германския в. "Ди Велт" тя заяви, че "Европа не може да се остави да бъде разрушавана от три частни американски компании". "Виждам две възможности - или държавите от Г-20 да решат да закрият трите агенции. Тогава САЩ ще са длъжни да трансформират трите агенции в шест дружества. Или да бъдат създадени европейски и азиатски конкуренти", поясни еврокомисарят. Острата критика бе насочена към трите основни рейтингови агенции – Moody's, Standard&Poor's и Fitch, базирани в САЩ. Рединг дори ги нарече "картел", като заяви, че не може този картел да решава съдбата на цели икономики и техните граждани.
Капката, която преля чашата на търпението на Брюксел, бе решението на Moody's от миналата седмица да намали рязко кредитния рейтинг на Португалия до junk. То предизвика острата реакция на ЕС относно правомощията на рейтинговите агенции, обвинени, че задълбочават кризата с държавния дълг на еврозоната.


Спасяваните държави да не бъдат подлагани на оценка

Да се забрани на рейтинговите агенции да оценяват страна, за която има разработен план за международна помощ. Това предложи вчера еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, цитиран от Франс прес. "Възнамерявам да поискам от полското председателство (на ЕС) да постави този въпрос на предстоящите срещи на финансовите министри от еврозоната.", допълни Барние.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване