07/11/11 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Евакуираха 2300 души от Дебелец след разлив на отровни химикали

Около 2300 души бяха евакуирани заради риск за живота и здравето им, след като турска цистерна с химикали се обърна край Дебелец в нощта срещу понеделник, съобщи вчера МВР. В резултат на удара 20-тонният ТИР се е пробил и от него са изтекли 4 тона запалимо вещество – стирол, известен още като стирен. Часове след инцидента, станал около 00.48 часа на пътя Велико Търново–Килифарево, е бил евакуиран почти целият град Дебелец. До 5.00 часа селището са напуснали 350 жители от къщите в близост до река Белица, като първи са евакуирани 51 деца, от които 20 бебета от местния дом за Медико-социални грижи. Малчуганите незабавно са откарани в здравно заведение във Велико Търново. След това поетапно е евакуиран почти целият град, като по-късно някои от жителите са се върнали по домовете си. От МВР уточниха, че през цялото време полицейското присъствие е било засилено, за да се опази имуществото. Патрули не пропускали хора в града. „В града нищо не работи, защото няма условия. За търговските обекти е един загубен работен ден“, обясни кметът Димитър Димитров.
Шофьорът на цистерната, 45-годишният турски гражданин Юмер Вар, е арестуван за 4 часа и срещу него е повдигнато обвинение за замърсяване на въздуха и водата, казаха от полицията. От него е взета проба за алкохол с техническо средство, която е отрицателна. Взета му е и кръвна проба за химичен анализ. Една от версиите е, че шофьорът е заспал зад волана. Веществото стирен (стирол) се използва при производството на полимери, а при досег с хора води до възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия, обясниха еколози.
Веднага след катастрофата е отцепено място в радиус 150-200 м и движението по пътя е спряно. От РИОСВ–Велико Търново обясниха, че разливът се третира с химикали, тъй като не се поддава на влиянието на вода. Най-високата концентрация на стирол във въздуха е била отчетена сутринта – около осем пъти над допустимата норма, но часове по-късно измерената в три пункта концентрация на веществото във въздуха вече била в нормата. През целия ден на всеки 15 минути екипи на „Гражданска защита“ са замервали въздуха. Шефът на РИОСВ във Велико Търново инж. Елена Григорова е разпоредила анализи на водата и почвата в региона, съобщиха агенциите. Според еколозите пробите ще бъдат взети от сухото дере под пътя, където е станала катастрофата, и при заустването на дерето в река Белица, където е била открита мъртва риба.
Токсикологът д-р Виолета Пашова препоръча хората да вземат душ и да изперат дрехите, с които са били в момента на аварията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване