07/11/11 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

От сериалите идат нови звезди, а не простаци и простачки от жълтите вестници

Радина Кърджилова и Калин Врачански в сериала “Стъклен дом”. Снимка: от продукцията на филма

Калин Врачански, Ивайло Захариев, Юлиан Вергов, Стефка Янорова, Владо Пенев, Михаил Билалов,  Красимир Ранков, Бойко Кръстанов, Луиза Григорова, Радина Кърджилова, Деян Донков, Захари Бахаров…
Кое е общото?
Много е просто - освен, че са актьори, не са простаци!

Появата на двата сериала “Стъклен дом” и “Под прикритие” изненада публиката в България с качество. Българското общество обаче не беше подготвено и за нещо друго. За първи път пред очите му се създават звезди, които не са простаци. Формулата за публичен успех у нас беше разчупена.

Оказа се, че успешна реализация могат да имат премерени, млади хора, които работят здраво и то като актьори, имат чувство за хумор, не си мачкат циците пред фотографи по разни нощни клубове, не говорят за кубици силикон и не познават слабините на половината футболисти от “А” група. Те нямат съпруги и гаджета, които носят прякори Черната, Русата, Кривия, Главата, Сопола и прочее. Нормални хора, които с труда си стават звезди. Наистина български, няма как да се мерят със световни величини като Робърт Дениро, Ал Пачино и Мерил Стрийп. Впрочем последните трима са звезди точно от този тип - известни повече с ролите и обществената си дейност, отколкото със задника и браковете си.

Актьорите от двата сериала ни карат да си дадем сметка, че по време на прехода се е създала правопропорционална зависимост между простащината и звездната слава. Първият, определил се по този начин още в края на 80-те години, беше Христо Стоичков. Пишещият тези редове съзнава, че навлиза в опасни води. У нас е по-безопасно да напишеш мръсотии за съпругата на президента, например, отколкото да кажеш нещо лошо за Модерния ляв. Веднага те обвиняват, че си обикновен български неудачник, завистник и нищожество. Да си признаем, обаче - Христо Стоичков, извън безспорните си качества на футболист, се проявява и като арогантен простак. Човек, който псува наляво и надясно, налита да бие журналисти, обижда деца, държи се самонадеяно, самохвално и нахално - все качества, които в малка или голяма степен действат като …афродизиак на голямата част от българките (вж. настоящия премиер). Нека си припомним, че още при първата си изява като футболист в чужбина Стоичков наби съдия и предизвика скандал в една девствена откъм диващина среда.
По този начин започна да се определя ценностната класация за българските звезди. Скандали, скандали - реални или напълно измислени от пошли вестници.
В тази класация от години като самотен стълб стоеше например Стефан Данаилов и  беше започнал да омръзва сам на себе си. А изявите му в политиката допълнително преекспонираха неговия образ.

Златка Райкова. Снимка: сп. Слава

Обществото започна да си създава звезди, но тъй като нямаше нормална сфера, където те да се раждат, пръкнаха се от някакви блата. А от тях изплуваха дори не жаби, а попови лъжички. Т. нар. звезди се родиха в средите на изпълнителните на чалгата от 90-те години и от средите на най-ревностните й почитатели - мутрите. По незнаен път се появиха и дежурните посетители на светски партита, за които никой не знае с какво се занимават.  Всички заничат под юрганите на предприемача Христо С., но, честно казано, никой не е наясно какъв е бизнесът му. Нещо, някаква търговия, май?

Мутрите също родиха своите звездни представители. Имаше Иво Карамански, който минаваше за кръстник на мафията, издаде дори албум, а го уби като куче някакъв друг тип, при това и двамата пияни до смърт. След това се появиха Жоро Главата, Коце Ламята, Янко Лудия и др. Георги Илиев настъпваше ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване