07/11/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Църквите и манастирите през погледа на 120 художници

„Послания от вековете“ е озаглавена изложбата в Софийската градска художествена галерия, която представя църкви и манастири от Балканите. Експозицията ще бъде открита довечера и ще продължи до 28 август. В нея са включени отделни творби на Ото Хорейши, Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров, Ари Калъчев, Борис Денев, Владимир Лукаров, Никола Кожухаров, Атанас Михов. С изключително интересни платна присъстват Пенчо Георгиев, Марио Жеков, Борис Михайлов, Иван Христов, Симеон Велков, Иван Гецов. Впечатляват картините на самоковския мъдрец Наум Хаджимладенов, на Петър Морозов, Йордан Кювлиев, Марин Георгиев – Устагенов, Георги Хаджидимитров. Наслада за сетивата са творбите на Владимир Рилски, Слави Генев, Найден Петков, Здравко Александров, Васил Маринов, Ради Неделчев, Димитър Андреев, Веселин Парушев, Максим Цанков, Георги Николов, Владимир Пешев, Бойчо Григоров, Лика Янко, Андрей Даниел, Кирил Герасимов, Димитър Стефанов. Творбите, на които публиката ще се наслади, са създадени в различни периоди от края на ХІХ до края на ХХ век. Те ни пренасят във времето, за да ни припомнят колко голяма е ролята на манастирите и църквите за духовността, за морала и добродетелите на християнската вяра в хилядолетната история на българския народ.
Експозицията има за цел да покаже доколко и каква е връзката между православното християнство и светското изкуство, като същевременно повдига много и различни въпроси, на които е необходимо задълбочено и цялостно да се потърсят отговори. Защо само отделни художници или групи творци са вдъхновени от православието, от църквите и манастирите, от библейските сюжети? Как, кога и по какви причини пренебрегваме своето християнско наследство и свързаните с него личности, уникални художествени, литературни и философски произведения.
 Изложбата е придружена от каталог и е част от съпътстващата програма по повод ХХІІ международен конгрес за византийски изследвания.


Аделина Филева, куратор:Пътищата на творците се срещат в храма

 Събраните и представени повече от 120 произведения – маслени платна, акварели и скулптури от различни поколения художници на една място, допринасят за проследяването на още една посока в българското изкуство. Връзката с  манастирите и църквите за едни е пълноценното изучаване на миналото, защото за тях то е родното наследство, от което се ражда модерното. За  други това е спорадична изява или цялостно обвързване  с изписване на църковната живопис, дала отражение и върху светските им творби. За трети това е случайно докосване до духа на православието. Но неизбежно пътищата им се срещат в храма, в създаването на творби, които разказват за църквите и манастирите, където се е създавала и опазвала българската култура и дух. Творби, които класифицираме като светски, но които в контекста на изложбата придобиват своята автентична светлина.  Доближаването до християнската истина посредством художествените произведения има един шанс в повече - да говори на разума и на чувствителността на хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване