07/12/11 19:26
(http://www.klassa.bg/)

България е с оптимистични очаквания за ръст без ясни бюджетни мерки

Бюджетните прогнози на българското правителство и предвижданията за растежа са по-оптимистични, отколкото тези в прогнозата на Европейската комисия, сочи оценка за първия икономически семестър на Съвета на икономическите и финансовите министри.
Експертите отчитат, че в Конвергентната програма се предвижда корекция на прекомерния дефицит у нас през 2011 г., който е в съответствие с препоръката на съвета, както и по-нататъшно намаление на дефицита след това. В актуализираната програма обаче не са представени достатъчно подробни сведения за планираните бюджетни мерки за постигане на бюджетните цели през 2012—2014 г., отчитат експертите. Понижената средносрочна бюджетна цел за дефицит от 0,6% от БВП през 2014 г. все още е по-амбициозна в сравнение с минимално изискваната. Брюксел определя рисковете за публичните финанси в България като „средни".
В оценката отново се отчита неефикасността на публичния сектор, което може да доведе до значителен натиск върху разходите. Следователно има необходимост от амбициозни реформи на публичните финанси, за да бъде постигнато необходимото подобрение на бюджетното салдо. Според наличните данни условията на живот в България са се влошили през последните няколко години. При средно за Европейския съюз 8% почти 42% от българите изпитват сериозни материални затруднения, а около 66 на сто от възрастните хора у нас са изложени на риск да изпаднат в бедност. Освен това делът на нередностите при възлагането на обществени поръчки е до 60 на сто от всички проверени процедури, като при големите публични инфраструктурни проекти този дял е още по-висок, отчитат експертите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване