07/12/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

В новата концепция за ПРО щитът покрива цяла България

Американският противоракетен щит ще обхване цялата територия на Европа, включително всички части на България. Това заяви пред евродепутати във Вашингтон зам. държавният секретар по контрола върху въоръженията и международната сигурност на САЩ Елън Таушър, съобщиха от офиса на Ивайло Калфин, който е в състава на делегацията от Страсбург.
Новата концепция на САЩ предвижда покриването на цялата територия на Европа, включително частите от българската територия, които не попадаха под защитата му в по-ранния й вариант, потвърди Елън Таушър. По думите й разговорите на Вашингтон с партньорите им в Източна Европа са в напреднал етап и в момента се уточнява къде ще бъдат разположени радарните установки.
По време на разговора във Вашингтон бяха обсъдени и събитията в Северна Африка. Според бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл те точно следват случилото се в Източна Европа преди повече от 20 г. В отговор на паралела, направен от Пауъл, Ивайло Калфин подчерта различията между тези събития. "В Източна Европа опозицията изповядваше европейските демократически ценности. ЕС изигра много силна роля в регулирането на промените. Докато в Северна Африка има дефицит на партии, които да представляват хората. Те тепърва ще се създават", каза Калфин. Според него е все още твърде рано да се каже със сигурност как ще се развият процесите в този район.
Евродепутатите са във Вашингтон за годишното заседание на Трансатлантическата политическа мрежа. Първата сесия от трансатлантическата седмица, която е мястото за сверяването на часовниците между законодателите на САЩ и ЕС, започва днес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване