07/12/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Гордън Браун обвини News Corp. във връзки с престъпния свят

Антония Коцева

Бившият британски премиер Гордън Браун обвини News Corp. на медийния крал Рупърт Мърдок, че е получила достъп до лична информация за него и други политици по престъпен начин, предаде Би Би Си. Вестниците "Сънди таймс" и "Сън" от тази медийна група са получавали незаконно информация за Браун, когато той бе министър на икономиката. Честа практика на двата вестника била да наемат детективи, които да го следят. Скотланд ярд лично уведомил Браун, че личните му данни фигурират в бележниците на частния детектив Глен Мълкеър, работил за в. "Нюз ъф дъ уърлд", който бе закрит преди дни заради незаконни техники за събиране на информация. Мълкеър бе осъден на шест месеца затвор за незаконно подслушване на телефонни разговори.
Стигнало се е дори до там, че в."Сънди таймс" е наемал хора, които да се представят за Гордън Браун, за да получат секретна информация за финансовото и имотното му състояние. През 2000 г. мъж, представящ се за Гордън Браун, се свързва с банката Abbey National, откъдето научава с колко пари разполага политикът и че е купил апетитен имот на невероятно ниска цена. След публикацията ръководството на банката изпраща писмо до адвоката на Браун, в което му съобщават, че е въвлечен в “измамническа схема”.
Синът на бившия премиер – Фрейзър, също е станал жертва на изтичане на данни. През 2006 г. в. “Сън” обяви, че 4-годишното дете страда от наследственото заболяване кистозна фиброза. Браун сподели, че когато прочел във вестника материал за заболяването на сина си, се разплакал.
Скотланд Ярд разкри, че потърпевши са и петима високопоставени следователи. Техните мобилни телефони са били обект на хакерска атака още през 2006 г., но те не са започнали разследване вероятно за да не бъдат разкрити във вестника тайни от личния им живот.
От News Corp. заявиха, че са наясно с обвиненията и започват вътрешно разследване, за което молят да им бъде предоставена цялата налична информация.
От вчера парламентарна комисия изслушва служители на лондонската полиция, които трябва да обяснят защо органите на реда не са разследвали обвиненията към "Нюз ъв дъ уърлд" още преди 2 г. Членове на комисията настояха самият Мърдок да даде обяснения пред парламента.
Скандалите, които се вихрят около News Corp., й струват покупката на най-големия британски спътников телевизионен канал BskyB. Премиерът Дейвид Камерън бе подложен на огромен натиск от страна на опозицията да спре продажбата на Мърдок на 61% от BskyB, докато не приключи разследването на скандала. Компанията на Мърдок предложи да плати за телевизионния канал над $14 млрд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване