07/12/11 19:27
(http://www.klassa.bg/)

Израел ни иска 1000 строители

Евгени Гаврилов

Израел вече поиска от България 1000 строители, обяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по търговията Карел де Гухт, коментирайки резултатите от неотдавнашното съвместно заседание на правителствата на България и Израел. Предстоят подобни заседания и с правителствата на Турция и Гърция, уточни Борисов.
Интеграцията на България в ЕС и търговско-икономическите отношения на Европа с Китай бе основната тема, която той и Карел де Гухт са обсъждали. Надявам се Еврокомисията да помогне на България при решаването на някои въпроси в областта на износа и търговията, заяви Де Гухт. Според него Китай е важен партньор, но също така жесток конкурент и един от най-обещаващите пазари. Ние искаме тези пазари да са отворени за нас, за да можем да изнасяме и да участваме в тръжни процедури, по договори, по обществени поръчки, да няма затруднения при закупуване на суровини, да не бъдем дискриминирани по отношение на инвестициите в Китай, отбеляза гостът. Това е свързано и с въпроса за интелектуалната собственост, която искаме да се опазва, добави той. Еврокомисарят поясни, че е посещавал България през 2006 г. в качеството му на председател на ОССЕ. Мога да кажа, че от тогава насам вашата държава се е променила много бързо, влизането ви в Европейския съюз допринесе за модернизирането на страната, заяви Карел де Гухт. Премиерът Борисов потвърди, че голяма част от срещата им е била посветена на Китай, тъй като Карел де Гухт заминава днес за азиатската държава. Министър-председателят е благодарил за възможността с влиянието на еврокомисарите за разрешаването на важни проблеми, особено в търговията. Там, където има забрани за внос, целеви мита, ЕК може да преговаря много по-добре от позицията на най-голямата икономика и пазар и да постига по-изгодни резултати за страните членки, отбеляза Борисов. Той благодари на ЕК за финансирането на ТNТ мрежата, Завода за отпадъци, шестте магистрали, седемте скоростни пътя, удължаването на срока за изграждане на Дунав мост 2 до 2012 година и за доброто отношение към България. Нашата цел е България да привлича още повече инвестиции, заяви от своя страна Карел де Гухт. Той препоръча България да се ориентира в износа си и към други държави освен към страните от ЕС. Трябва да има баланс между износа към ЕС и други страни, хубаво е да се развиват отношенията и с други пазари извън ЕС – освен Китай, Бразилия, Индия, Русия и други държави са много важни от гледна точка на търговията. Вашите продукти трябва да бъдат добри, това е единствената характеристика, която трябва да притежават. Има пазар за абсолютно всичко, каза Карел де Гухт.


Велосипеди за 43 млн. лв. сме произвели през 2010 г.

532 хил. велосипеда за 43 млн. лв. е произвела българската промишленост през 2010 г. Това каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при срещата си с европейския комисар по търговските въпроси Карел де Гухт. Министърът поиска да бъде продължена с нови 5 години антидъмпинговата мярка за вноса на велосипеди от Китай. У нас има 6 производителя на велосипеди с повече от 800 работни места, като страната ни има лидерски позиции в тази индустрия в световен мащаб.
Трайков и Де Гухт обсъдиха възможността да се оповестяват свободните капацитети на газопреносната ни система съгласно изискванията на третия либерализационен пакет. В момента договорът ни с „Газпром“ забранява това, обясни министърът. Той е поставил проблема пред еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване