07/12/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Империята на Мърдок - разкритията продължават

Първият и последният брой на “Нюз ъф дъ уърлд”..

Скандалът с британския таблоид “Нюз ъв дъ уърлд” от медийната империя на Рупърт Мърдок се разраства, белязан от арести, измами и злоупотреби със служебно положение. Той щеше да е апетитна история за “Нюз ъв дъ уърлд” ако не засягаше самия вестник, пише в. “Ню Йорк таймс”. Вместо това ловецът се превърна в плячка и в четвъртък компанията “Нюз корпорейшън” на Рупърт Мърдок закри 168-годишното издание, чийто последен брой излезе вчера, отбелязва вестникът.

През следващите дни много наблюдатели ще се жалват за упадъка на пресата, нарастващия стремеж към сензационност и необуздания комерсиализъм, които доведоха репортерите на “Нюз ъв дъ уърлд” да проникнат в гласовите пощи на телефоните на убити ученички, развеждащи се знаменитости и родители в траур. Истината обаче е, че това не е нищо ново за Великобритания, пише в коментарна статия в. “Вашингтон пост”.

Макар и технологията да се е променила, практиките да се плаща на полицията за интересни истории, получаването на лична информация чрез измама и тормозенето на знаменитости, политици или жертви на насилие отдавна съществуват в света на британските таблоиди, отбелязва изданието.

Британските вестници плащат на полицията за скандали, защото британските читатели на вестници имат огромен апетит към скандалите - особено такива, които засягат богатите и уважаваните. Иронията е, че крахът на “Нюз ъв дъ уърлд” чудесно се вписва в тази фабула.

Ето и една прогноза - публичните извинения на собственика на вестника Рупърт Мърдок и публичното унижение на изпълнителния директор на “Нюз интернешънъл” Ребека Брукс ще се харесат на британските читатели на вестници повече от всичко друго, което са чели от много, много отдавна, заключава коментарната статия на “Вашингтон пост”.

“Ще може ли Джеймс Мърдок да избегне взрива на тази бомба със закъснител?”, “Нюз интернешънъл е знаела, че прослушванията са широко разпространени още от 2007 г.”, “Резултатите от вътрешното разследване разкриват на света това, което вече е било известно на висшето ръководство”, “Блеър е обвиняван в опит да смълчи критиците на Мърдок”, гласят някои от заглавията на статии във в. “Индипендънт” по темата.

Много вестници възхваляват саморегулацията на медиите и като положителен пример дават самостоятелното решение на собствениците на “Нюз ъв дъ уърлд” да закрият таблоида. Според в. “Гардиън” обаче ръководителят на европейския отдел на компанията Джеймс Мърдок силно е навредил на бъдещето на тази саморегулация, тъй като в продължение на четири години е укривал злоупотребите в корпорацията си.

“Нюз ъв дъ уърлд” стана жертва на няколко непочтени лица, чийто точен брой имена все още предстои да бъдат узнати. Тези хора обаче нямаше да успеят да погубят вестника ако у журналистите на “Нюз ъв дъ уърлд” не се беше вкоренила порочната практика, която доведе таблоида до позорния му край, пише принадлежащият на медийната империя на Мърдок в. “Таймс”.

Ако отначало е имало надежда, че със закриването на вестника ще се сложи край на скандала, тази надежда бързо се изпари, когато изпълнителният директор на “Нюз интернешънъл” Ребека Брукс заяви пред служителите на “Нюз ъв дъ уърлд”, че причината за закриването на вестника ще се разбере след време. Когато самото ръководство намеква, че далеч не всички факти са разкрити, можем да не се съмняваме, че предстои още много да излязат на бял свят, заключава “Таймс”.

Британските вестници на Рупърт Мърдок са използвали известни престъпници, за да получат поверителна информация за него, семейството му и за други хора, заяви във вторник бившият британски премиер Гордън Браун, който е поредната жертва на подслушванията, довела до закриването на един от най-популярните вестници на Острова, News of the World.

Браун обвини компанията News International (собственик на британските вестници на Мърдок), че работи във връзка с криминалния свят и обяви, че вестникът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване