07/12/11 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Кой залага срещу Медведев

Лион Арън

Дмитрий Медведев на Петербургския икономически форум. Снимка: официален сайт

На 7 юли най-уважаваният руски независим вестник “Комерсант” публикува забележително интервю на цяла страница с главния конструктор на руските стратегически ракети Юри Соломонов. По въпроси като бюджета на отбраната и състоянието на руския стратегически арсенал, интервюто безспорно е язвителен коментар на управлението на президента Дмитрий Медведев в една от най-политически и международно натоварените области: стратегическите ядрени оръжия.

Според портрета на Соломонов, руският главнокомандващ е лош стратег, неспособен ръководител и тиранин, който наподобява Хрушчов, който удари с обувката си върху бюрото по време на пленарно заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 12 октомври 1960 г. Медведев още повече застрашава все по-слабата позиция на Русия в световната политика, изтъква Соломонов.

Интервюто, което може да се определи като рядка възможност да се надникне в процеса на взимане на решения в Кремъл в особено секретна сфера, предизвиква още по-голям интерес като първия публичен, искрен отговор на най-важния от всички въпроси на руската бюрокрация: На чия страна сте преди изборите следващата година, на премиера регент или на президента дофин?

Соломонов описва технологичната база на руската ракетна промишленост с известна откровеност, което не може да бъде чуто от руснак с властови позиции след спокойните дни на “гласността”.
Русия, заяви Соломонов, е напълно зависима от вноса от Запада, защото има технологии, които не може сама да произведе. “Просто не разполагаме с всичко”, заяви Соломонов за Комерсант. (Според него делът на високи технологии в руския общ износ е четвърт процент). Не трябва да се изненадваме, че на Русия се гледа отвисоко, допълни той. За Запада, Русия е само територия с много ядрени оръжия.

Китай, който той определя като “втората по големина икономика в света”, има между 200 и 250 ракети. Същото се отнася за Франция и Великобритания, чиито “икономики не могат да бъдат сравнявани с нашата”, но които не разполагат с нищо, което може да се сравни с нивото на руския арсенал. В този контекст, продължава Соломонов, споровете със САЩ за точния брой на разрешени стратегически ракети е просто абсурдно - психологическа “краста” и краткосрочна политическа игра, отколкото императив за националната сигурност. Следователно, върховното външнополитическо постижение на Медведев, новият договор СТАРТ за съкращаване на стратегическите оръжия, едва ли може да се определи като триумф.

Според Соломонов, Москва може и трябва вече да е под минимума от 1550 според новия договор СТАРТ до най-малко 1200 или 1000 стратегически бойни глави. Медведев не само позволява лошата ситуация да продължи, но и влошава още повече нещата, смята Соломонов. Държавната поръчка за системата за отбрана за Русия от 2010 г. се провали и Медведев чак половин година по-късно реши да се срещне със служители на правителството и представители на оръжейната промишленост, за да види какво се е случило. Не е учудващо, че - според Соломонов - отбранителният план за 2011 г. също се е провалил: отбранителната промишленост просто не може да го изпълни.

Вместо да се фокусира върху това да изведе индустрията до определен стандарт, Русия действа като насилник, който заплашва Европа с увеличаването на една категория оръжия или бързото разполагане на друга в отговор на предполагаемата заплаха от паневропейска ракетна отбранителна система - заплаха, която настоява Соломонов, просто “не съществува, не е съществувала и няма да съществува”. И дори да беше така, руските междуконтинентални балистични ракети вече са напълно способни да я разбият.

Името на Медведев не се споменава, но разказът на Соломонов е уместно резюме на бомбастичните заплахи на руския президент на срещата с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Сочи преди няколко дни. Със сигурност Соломонов критикува и Владимир Путин. Но в много по- положителна ...

Публикувана на 07/12/11 22:38 http://e-vestnik.bg/12185/koy-zalaga-sreshtu-medvedev/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване