07/12/11 17:38
(http://radiomilena.com/)

Мобилни митнически групи влязоха в „Лукойл“, почват масови проверки

Митниците започват тотален контрол на изходите на всички акцизни складове за горива. Мобилни групи ще има и по пътищата в страната. Те ще спират и проверяват щателно документите на бензиновози, а целта е да се пресече черния пазар на горива, съобщи БНТ, цитира Агенция Кросс.
Оказа се че петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим“ не е монтирала измервателни уреди, които в реално време да подават информация за количествата горива, които пускат на пазара.
От компанията заявиха, че броят на измервателните уреди, които трябва да се монтират, е огромен и че нефтокомбинатът ще успее да ги постави до края на годината. Акцията на митниците ще продължи три месеца.
От 6:30 сутринта започват да идват първите данни за количествата горива, които напускат акцизните складове и поемат към бензиностанциите. До обяд над 11 милиона литра бензин и дизел бяха отчетени от мобилните митнически групи.
Мобилните групи отчитат онлайн и неакцизни стоки, които напускат складовете.
На всеки 24 часа в агенция „Митници“ ще се засичат данните, събрани от мобилните групи, отчетите на уредите на акцизните складове, които също в реално време се подават в агенцията и декларациите на „Нефтохим“, които не подават информация „он лайн“.
„За първи път в тази държава, ще се знае за деня, както го правят американците, какво е потреблението. Т.е. във всеки един момент ще знаем какво количество бензин има освободено за потребление и какво се намира в данъчен склад и не е освободено. Това според мен всяко едно правителство трябва да го знае, защото например, когато възникна газовата криза никой в държавата не знаеше какъв ресурс има и какъв резерв и колко време можем да издържим с нетрадиционно гориво – примерно с мазут“, заяви шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.
Най-много мобилни групи на митниците работят в района на Бургас. Там се налага контрол на нефтопристанището, ЖП и автотерминалът, тъй като рафинерията се води акцизен склад. Единствено там няма контролни уреди, които да подават информация към митниците. Според Танов, от компанията обяснили, че им трябват време и средства, за да изпълнят изискването.
„Ако това е възможно, с някакви количества да бъде излъгана държавата, това може да се случи само в „Лукойл – Нефтохим“, тъй като те не отговарят на тези изисквания“, коментира Танов.
От компанията заявиха, че на територията на рафинерията трябва да се монтират много уреди и инвестиционната им програма за годината предвижда проблемът да бъде решен. Декларираха още, че мобилните митнически групи са добре дошли в нефтокомбината, за да измерват всички количества горива както на входа, така и на изхода.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване