07/12/11 14:37
(http://radiomilena.com/)

Над 100 млади гривести рибарки бяха опръстенени на Поморийско езеро

Екип на Зелени Балкани осъществи мащабно опръстеняване на млади гривести рибарки (Sterna sandvicensis), излюпени тази година на „острова на рибарките” в Поморийско езеро. Птиците са от гнездовището близо до южния бряг на езерото, считано за най-голямата колония на този вид птица на Балканския Полуостров.

Птиците бяха опръстенени с разрешение на Министъра на околната среда и водите, като бяха използвани стандартни метални орнитологични пръстени и цветни(сини и зелени) пръстени с бял трибуквен код, започващ с буквата „С”. Общо през 2010 и 2011 г. на Поморийско езеро са опръстенени 161 рибарки, като на 8 от тях са поставени предаватели за радио-проследяване. Птиците са маркирани с цел да бъдат проучени важните за опазването на вида територии в Бургаския залив, както и да се придобие по-ясна представа за тяхната миграция и поведение в глобалната динамична екологична обстановка. Природозащитната организация „Зелени Балкани” работи за опазването на този вид рибарка и за Поморийско езеро от 15 години, като понастоящем дейностите в района на езерото са финансирани основно чрез проект по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”.

Припомняме, че в рамките на този проект бе обзаведен и модерният природозащитен и посетителски център на Поморийско езеро, който отвори врати в края на миналото лято. Центърът предлага отлични възможности за проучване, наблюдение и опознаване на дивата природа на езерото, което е строго защитена територия в Списъка на влажните зони със световна значимост на Рамсарската Конвенция.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване