07/12/11 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

По 45 тона годишно радиоактивен отпадък от АЕЦ „Козлодуй”. Къде отиват?

Така изглеждат ядрените касети, с които се зареждат реакторите. Тези за АЕЦ “Козлодуй” са шестоъгълните. Снимка: от сайта на производителя

Всяка година от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” се натрупват средно 45 тона силно радиоактивно отработено ядрено гориво - нето тегло, без обвивката на касетите.
Това съобщи за e-vestnik ядрен експерт, пожелал да остане анонимен. Агенцията за ядрено регулиране не съобщава официално този факт. Преди време от e-vestnik зададохме този въпрос на шефа на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев и той не отговори какво е количеството.
За това гориво България трябва да изгради ядрено хранилище за постоянно съхранение. Засега отработеното гориво заминава в Русия, където се преработва и по договор между двете страни трябва да започне да се връща в България още това десетилетие. Миналата година Русия поиска да увеличи с 8% сумата, която България плаща за преработката на употребеното гориво.
Колко тона силно радиоактивен отпадък ще се върнат и доколко опасен е той?
Ето какво научи e-vestnik. По 163 касети ядрено гориво се зареждат в реакторите на всеки от двата блока 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй”. Всяка касета е с различна т. нар. дълбочина на изгаряне. Някои са със съвсем свежо гориво, други са частично горени - 1, 2 или 3 години в различни позиции в активната зона на реактора.
Свежо гориво първо зареждане са 42-48 касети. Употребяваните над 1 или над 2 години са общо 80-100 касети. А употребяваните повече от 3 години са около 30.
По тази схема за 1 година от всеки реактор се махат като окончателно отработени общо 42-48 касети. Всяка от тях съдържа 490 кг ядрено гориво. А общо касетата тежи 730 кг с обвивката от специална циркониева сплав.
Така двата блока 5 и 6 произвеждат около 45 тона отработено ядрено гориво годишно – нето тегло.
Това гориво вече не е природен уран, обогатен за АЕЦ. В отработеното гориво се появяват изотопи, които не съществуват в природата. Освен уранът, в една отработена касета те са около 3-5% от масата на горивото (виж схемата). Тоест в една касета има 15-25 кг такива силно радиоактивни елементи (освен урана), според вида на свежото гориво и степента на изгаряне.
В тези 15-25 кг влизат общо хиляди видове изотопи на елементи от почти цялата менделеева таблица, в различни количества. Повечето от тях не съществуват в природата.

Схема, която показва съдържанието на свежо и отработено ядрено гориво в американска АЕЦ, с реактори, подобни на тези в Козлодуй. Снимка: Ню енерджи нюз блог

От тях най-опасни са изотопите на стронций, цезий и плутоний, с които Европа беше замърсена след Чернобил и още се намират натрупани в различни животни и растения.
Стронций 90 има период на полуразпад 28 години. Ако проникне в тялото с храна при замърсяване, се натрупва в костите. Силно радиоактивен, предизвиква рак.
Цезий 137 – период на полуразпад 30 години. Поглъща се от почвата в зеленчуци и плодове. Смъртоносната доза е 4 милиграма (4 хилядни от грама) на килограм живо тегло при човек.
Плутоний - период на полуразпад 24 360 години. Изчисленията на експерти показват, че в момента в света има над 1400 тона плутоний – изотоп, който не е съществувал в природата преди човечеството да започне строителството на АЕЦ и ядрени експерименти. 1200 тона от тях са получени само в ядрените централи по света.
Дори една милионна част от грам плутоний е отровна за човека. За дихателната система е достатъчна само 27-милионна част от грама, за да предизвика рак на белите дробове.
Ако плутоният проникне в организма чрез храната, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване