07/12/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Подготвят обществена поръчка за връзка между НАП и Агенция „Митници“

Започва подготовката на обществена поръчка за изграждане на информационна система, която да свързва базите данни на НАП и Агенция „Митници“. Това съобщиха от Министерството на финансите в отговор на въпрос за „Класа“ кога ще бъде осигурено финансирането на онлайн връзката между двете приходни ведомства. Вчера в студиото на „Денят започва“ шефът на данъчните Красимир Стефанов коментира, че информационна система между НАП и Агенция „Митници“ ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов по този начин данъчните ще получават цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата с гориво на територията на цялата страна. Същевременно премиерът Бойко Борисов е възложил на шефа на МВР Цветан Цветанов проверка на ДДС измамите и този доклад е вече в обобщен вид. Стефанов заяви, че НАП не е опънала чадър над никого и дори в момента има проверки над действащи политици и вицепремиер. Припомняме, че още преди да поеме поста си като финансов министър Симеон Дянков обяви, че именно създаването на връзката между двете системи ще е една от първите му задачи.
НАП и Агенция „Митници“ са събрали към 30 юни тази година 6,1 млрд. лв., или с 422 милиона повече в сравнение със същия период на миналата година, отчете още Стефанов. Приходната агенция започва проверки на 164 000 трудови договора, сключени на половин работен ден. Ревизиите ще се извършват съвместно с „Главна инспекция по труда” и ще обхванат цялата страна, посочи още шефът на данъчните.
По 330 касови апарата в час трябва да се свързват с информационната система на НАП, за да може до края на март 2012 г. всички фискални устройства да имат дистанционна връзка с данъчните, съобщиха от приходната администрация. Последните промени в Наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства удължи срока за осигуряването на електронна връзка до края на март 2012 г. с изключение на аптеките, които трябва да се свържат до края на август 2011 г. До началото на април догодина и малките търговци, които нямат регистрация по ДДС - т.е. годишният им оборот е под 50 хил. лв., трябва да имат електронна връзка с НАП. След промените се оказва, че около 470 хил. касови апарата ще трябва да се свържат с компютрите на данъчните в оставащите около 1400 работни часа до изтичането на крайния срок.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване