07/12/11 19:10
(http://www.klassa.bg/)

София пак си поиска Общинска банка

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува утре предложение за
свикване на извънредно общо събрание на Общинска банка, съобщи вчера председателят на съвета Андрей Иванов.
„Искаме да доведем процеса до край. Смисълът на решението, което евентуално СОС ще вземе в четвъртък, е да се даде ясен мандат на нашите представители в банката за това какво искаме да се случи. Идеята е да се възстанови статуквото на мажоритарния собственик на банката, който от доста време е нарушен и продължава да бъде такъв”, каза Андрей Иванов.
В началото на 2005 г., когато кмет беше Стефан Софиянски, общината загуби водещата си позиция в трезора след серия от джиросвания и изкупуване на дялове от другите акционери.
„Водеха се преговори за изкупуване на дялове и за нормализиране на състоянието в трезора, но те не се увенчаха с успех“, каза още председателят на СОС.
Ако ръководството на Общинска банка не се съобрази с волята на принципала, ще потърсим съдействието на БНБ за свикването на извънредно общо събрание, зарече се Андрей Иванов.
Вчера стана ясно още, че от ГЕРБ ще предложат на колегите си от всички партии в СОС, да подпишат меморандум за София. Идеята на документа е партиите да обединят позициите си около важни за столицата проблеми.
Основните моменти в меморандума са издигането на София за Европейска столица на културата през 2019 година, грижата за децата, превръщането на столицата в екологичен и зелен град, изграждането на „електронна община“, достъпна среда за всички, включително за хората с увреждания, и др.
Работи се и по закона за София, но той все още не е готов, обявиха от ГЕРБ. Проектодокументът е в много суров вид. Андрей Иванов заяви, че се надява до края на мандата на СОС законът за София да бъде внесен за гласуване в парламента. Като основни цели пред ГЕРБ в столицата Иванов посочи спечелването на кметското място и на пълно мнозинство в СОС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване