07/12/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Търсят консултант за газовата връзка със Сърбия

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обявиха обществена поръчка за консултант, който да изготви предпроектното проучване за газовата връзка със Сърбия, съобщиха вчера от ведомството. Офертите на кандидатите ще се приемат до 29 август, а едно от изискванията е те да имат поне 800 хил. лв. оборот от предпроектни проучвания в проектиране на газопроводи за последните 3 г. и да са изпълнили поне един подобен договор.
Консултантът ще трябва да предложи варианти на трасето, време, в което да се изгради тръбата, и оценка за финансова ефективност. Ако е необходимо, изпълнителят на поръчката ще направи и екооценка на газопровода. Изследването трябва да бъде завършено за една година, ако трябва да се прави ОВОС, а без него – за 9 месеца. Предпроектното проучване се финансира по ОП „Регионално развитие“ и е за 2,5 млн. евро. По тази програма МИЕТ получи 60 млн. евро за изграждане на интерконектора.
Очаква се строежът на газопровода да започне през 2013-2014 г. Трасето у нас ще е от Дупница в посока Ниш, 50 км от тръбата са на наша територия, а 100 км – на сръбска. Белград също е намерил финансиране за своята част от проекта, допълват от енергийното министерство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване