07/12/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Убиха брата на президента Хамид Карзай

Галина Белева

Полубратът на афганистанския президент Хамид Карзай бе убит от един от своите бодигардове в дома му в Кандахар вчера, съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на очевидци и официални източници.
Ахмед Уали Карзай бе председател на провинциалния съвет в Кандахар и се смяташе за най-влиятелната личност в Южен Афганистан. Малко преди убийството той провеждал среща с племенни лидери и политици в укрепения си дом в центъра на Кандахар. Според двама души, които са били в дома му по това време, един от охранителите на брата на президента прекъснал срещата и поискал разговор с него насаме. Двамата отишли в друга стая, откъдето малко след това се чули три изстрела. Според заместника на Карзай Ага Лалай Дестегери братът на президента бил прострелян в главата, гърдите и ръката. Малко след това в стаята нахлули другите охранители, които убили стрелеца. Простреляният Карзай бил откаран в болница, но по-късно починал.
„Той беше номер едно в Кандахар. Очакваме сигурността в града да се влоши, а битката между племената да се засили“, каза бившият депутат от провинция Хелманд Мир Уали Хан, който е бил в дома на Карзай по време на стрелбата. Талибаните поеха отговорността за убийството, като го определиха като „едно от най-големите им постижения“ през последните 10 г., съобщи АФП.
Ахмед Карзай е противоречива фигура в афганистанската политика. Той се издигна заедно с идването на власт на своя брат и използва позицията, за да установи контрол върху Кандахар, отбелязва „Вашингтон пост“. Често бе обвиняван, че участва в търговията с опиум и че получава облаги от охранителни компании. Той отричаше обвиненията и ги приписваше на политическите си врагове. За разлика от обикновено спокойната атмосфера в офиса на губернатора на Кандахар, където е официалното място на властта в провинцията, домът на Карзай винаги е бил център на активност и политическа власт. Племенни лидери, политици, американски дипломати и войници редовно се срещаха с него, за да търсят помощ и съвети. По време на срещите си с американски официални лица Карзай се поставяше в ролята на посредник, който може да помогне на силите на НАТО да стабилизират провинцията, разкъсвана от съперничеството между конкуриращи се племена. Според неговите критици обаче той е бил начело на „сенчесто правителство“ на наркотрафиканти, контрабандисти на оръжия и ръководители на милиции. Според други обвинения братът на президента е получавал заплата от ЦРУ.
Френският президент Никола Саркози вчера посети Афганистан и обяви, че страната му ще изтегли една четвърт от контингента си от 4000 войници до края на следващата година, съобщи АФП. Саркози не изключи възможността френски военни съветници и инструктори да останат в Афганистан, след като бойните части напуснат.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване