07/12/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Унгария въвежда данък за вредни храни

Унгарският парламент прие въвеждането на данък върху храните с високо съдържание на захар, сол, въглехидрати и кофеин, предаде АФП. Предложението бе подкрепено от 255 гласа, срещу 54 против и 36 въздържали се. То бе внесено от партията на премиера Виктор Орбан, която има мнозинство от две трети в парламента. Мярката ще влезе в сила от септември.
Данъкът ще бъде 5 форинта на литър за безалкохолно, 250 форинта за енергийните напитки и между 100 и 200 форинта на килограм за бисквити, вафли и сладкиши. Едно евро се равнява на около 270 форинта.
Вносителите на предложението за данък “хамбургер” подчертаха, че целта им е да се намали голямата консумация на мазнини, сол и захар, особено сред подрастващите. В последните години неправилното хранене е причина за намаляване на имунитета и масово затлъстяване сред децата.
В Унгария бяха въведени и редица други данъци - в банковия сектор, телекомуникациите, енергийните и разпределителните дружества.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване