07/13/11 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Заглавия и незаглавия

Приятелите на Яна създадоха страница във Фейсбук

Заглавия от вчера и днес: „Басейн уби германче“ (анонс на новините по Нова телевизия) и „Басейн засмука дете“ (първа на „Телеграф“). Деперсонификацията на вината не е най-силната черта на българските медии, които са раждали учебникарски примери като „Костов уби дете“, но неясно защо точно около загиналото дете в Златни пясъци започва да витае една стивън-кингова атмосфера, която внушава, че у нас, видиш ли, басейните са придобили разум, при това с доста висок коефициент на интелигентност, който им позволява да ловят невинни туристи за обяд.

За нас, читателите с не толкова висок коефициент на каквото и да е било остава обаче усещането, че липсващата човешка фигура е отново някоя персона, близка до властта, като петролния, мишовците, варненското трибуквие, голфъра, комуто премиера подари летище, хората с пистите в защитени зони и кой ли още не собственик на хотели, комплекси и басейни.

В същото време големите медии с изключение на няколко долнопробни вестника и сайта не отбелязаха убийството в Борисовата градина на младо момиче, извършено по особено жесток начин.

МВР, изпълнителната и общинската власт също пропуснаха да вземат отношение по случая, въпреки че се изказват подготвени и неподготвени по всички останали въпроси – от конституцията, хонорарите на адвокатите, съдебната система, вероизповеданието и костите на Св. Ефремия до 3те футболни игрища, които ще се строят в Сусурлево, Мърчаево и Средно Нанагорнище със средства от републиканския бюджет.

И естествено, отново в нарушение на етичния кодекс и на елементарното разбиране за това що е морал медии си позволяват гнусни интерпретации и гавра с жертвата, но още по-притеснителното е, че няма вътрешно министерство или общински представител, които да излязат с информация, становище и поне проформа успокоение, че „органите работят по разкриването на случая“.

А ни го дължат по няколко причини:

1. Заради жертвата, нейните близки и роднини. Заради нуждата от извинение и горчивия привкус, отново, след писанията в медиите (които явно нямат връзка със света и скандала NotW).

2. Заради милиардите от бюджета на МВР, които е добре да отидат освен за „ловене на международни престъпници“ и за защита на обикновения гражданин.

3. Заради убития Михаил, заради битите момчета, заради всичко това, което поне от две години кара хората да избягват Борисовата градина по тъмно, защото в неохранявания, тъмен парк не е ясно за какво точно ще те намушкат – защото си различен, защото някой е решил да ти гепи телефончето или просто така, на общо основание.

4. Защото когато има убита и изнасилена млада жена, изоставена на улицата, това е жесток сигнал към всички нас – жени на млада и средна възраст. Да, стана ми страшно.

5. Защото така е редно.

Заглавие „Парк уби момиче“ все още е невъзможно, въпреки че му давам срок от около три месеца, за да почнат придворните медии да пускат и такива неща, особено когато не са намерени няколко дежурни „мангала“, които да отнесат народното недоволство, докато властта с лека ръка плаща сметките на близките си олигарски, които по съвемстителство имат и по 1-2-3-n медии.

Същите медии, които няма да задатат въпроса „Защо полицията / правителството / община еди-коя-си не си вършат работата?“.

Да, горчиво е и Началника да ни е на помощ (както стана ясно, ако имате проблем в тази държава, палете свещи, вероятността това да помогне е по-голяма, отколкото МВР и здравната система да свършат някаква полезна работа).

Виж още текстове в блога на Нервната акула

Б.р. - приятелите на Яна са създали страницата във Фейсбук Да спасим децата си от убийците на Яна и сайта Място, създадено заради едно убийство.

Публикувана на 07/13/11 22:55 http://e-vestnik.bg/12205/v-desetkata-zaglaviya-i-nezaglaviya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване