07/13/11 15:38
(http://www.klassa.bg/)

"Манчестър Юнайтед" е най-скъпият клуб в света

Английският шампион „Манчестър Юнайтед“ е най-скъпият клуб в света. Това показва новата годишна класация на списание „Форбс“ за Топ 50 на най-скъпите спортни отбори. „Червените дяволи“, където в момента се състезава и българинът Димитър Бербатов, са оценени на 1.86 млрд. долара и еднолично заемат първата позиция в тази класация. Веднага след клуба, собственост на фамилията Глейзър, се нарежда отборът по американски футбол „Далас Каубойс“, който е оценен на 1.81 млрд. долара. На трета позиция е бейзболният „Ню Йорк Янкис“ със състояние от 1.7 млрд. долара.
В Топ десет освен „Манчестър Юнайтед“ попадат още два футболни състава - „Реал“ (Мадрид), който е на пето място с 1.45 млрд. долара, и „Арсенал“, заемащ седма позиция с 1.19 млрд. долара.
Интересно за отбелязване е, че в класацията са попаднали абсолютно всичките 32 отбора от американската Национална футболна лига. „Цар Футбол“ е на второ място с 8 отбора, а на трета позиция като спорт е бейзболът с 6 клуба. Формула 1 и баскетболът са с по два тима в престижната листа. „Ферари“ и „Макларън-Мерцедес“ отсрамват моторните спортове, а „Ню Йорк Никс“ и „Лос Анджелис Лейкърс“ баскетбола.
Освен тази класация от списание „Форбс“ изкараха и някои любопитни факти за първите десет тима. „Манчестър Юнайтед“, който оглавява листата, има 333 млн. фенове по целия свят, в това число 17 млн. почитатели в социалната мрежа Facebook. На стадион „Каубой стейдиъм“, където играе домакинските си срещи, тимът на „Далас Каубойс“ има 15 000 места по-горен клас, за които билетът струва 340 долара на мач от Националната футболна лига. „Ню Йорк Янкис“ пък струва с 86% повече от втория най-скъп отбор в бейзбола „Бостън Ред Сокс“. Четвъртият в класацията – отборът на „Вашингтон Редскинс“, е най-печелившият отбор в Националната футболна лига през последното десетилетие със средна оперативна печалба на година в размер на 76 млн. долара. Петият „Реал“ (Мадрид) пък има брутни приходи от 537 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване