07/13/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Полско перчене “начело” на ЕС

Европа от дълго време не се бе наслаждавала на тържества като тези във Варшава на 30 юни: бляскава премиера на “Крал Рогер” на Шимановски в Националната опера, килим от цветя, направен от 14 000 растения в саксии, концерти на открито из целия град. А след полунощ Дворецът на културата и науката - варшавска забележителност в сталинистки архитектурен стил, бе озарен от ослепителни фойерверки.

Толкова много суета за толкова малко. Оперната програма прокламираше гордо как Полша “поема лидерството на Европейския съюз”, но действителността е доста по-прозаична. Страната ще поеме председателството на Съвета на ЕС за шест месеца, което е маловажна работа в система, пълна с други “председатели”: на Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС), Европейския съвет (лидерите на ЕС) и Европейския парламент.

Лисабонският договор лиши ротационното председателство от много функции. Министър-председателите вече не поемат домакинството на срещи на върха, председателства ги Херман Ван Ромпой. Външните министри си имат постоянен “върховен представител” - Катрин Аштън, която да се грижи за тях. Срещите на 27-те финансови министри (ЕКОФИН) са второстепенни пред заседанията на 17-членната Еврогрупа, която си има председател - Жан-Клод Юнкер. Онова, което остава за вършене, е твърде банално. Една от задачите е да се председателстват съветите на министрите в някои сектори, например земеделието. Друга е да се водят преговори с Европейския парламент: важна, но далеч не бляскава дейност.

Всички, които поемат председателството, са изправени пред дилема. Те искат да се изявят, но същевременно от тях се очаква да загърбят националния интерес заради колективното благо. Това може да се окаже твърде задушаващо за Полша, която вижда първото си председателство като стъпка към ренесанса на нация от мъченици. “Ще бъдем свидетели на много повече Полша и много по-малко председателство,” заяви дипломат. Полша изглежда не е решила къде е мястото й в Европа. Да бъде ли най-голямата от новите членки на ЕС? Или да бъде най-новата от големите, рамо до рамо с Германия, Франция и Великобритания? Тя се опитва да бъде и двете, но рискува да не се представи добре и в двете роли.

С избори, които тропат на вратата му през октомври, полският премиер Доналд Туск иска да се поперчи с международните си “препоръки”. Той стартира с преднина: не е Ярослав Качински, неговия предшественик и близнак на покойния президент Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа в Русия миналата година. Като лидери на партията Право и справедливост, близнаците с техния дразнещ национализъм настроиха срещу Полша както Русия, така и Германия. За разлика от тях Туск се сдобри с Москва и излъчва проевропейски дух, който е рядкост в тези смутни времена. ЕС, казва той, е “голямо изобретение”, което трябва да се пази и съживява. “Европейското сърце бие тук - на Висла и Балтийско море.”

Но този самоуверен евроентусиазъм, поддържан от една от най-бързо растящите икономики в ЕС, може лесно да залитне в арогантност. Туск едва ли не обвинява колегите си от ЕС в лицемерие за това, че приказват за интеграция и същевременно развалят Шенгенската зона за свободно движение, като въвеждат частичен граничен контрол. Гърция е жертва, не причина за кризата, казва той, намеквайки, че всички останали са виновни за кашата.

Ян Винсент-Ростовски, роденият във Великобритания министър на финансите, се присъединява към критиките на Туск. Лидерите на еврозоната не съзират “жизненоважния си национален интерес” в спасяването на общата валута; популистките партии, които се противопоставят на спасителните планове, ни “слисват” с късогледството си. Заемите за Гърция, Ирландия и Португалия предвиждат твърде много икономии и твърде малко растеж.

Не иска ли тогава Полша да се присъедини към еврото? Ами, хм, Полша още не е изпълнила критериите за влизане в еврозоната. От друга страна, тя е поставила и собствени условия: еврозоната трябва ...

Публикувана на 07/13/11 22:50 http://e-vestnik.bg/12200/polsko-perchene-nachelo-na-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване