07/14/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Африканският маратон на Меркел

сп. Шпигел

Това е едно пътуване в сърцето на континента: канцлерката Ангела Меркел предприема амбициозна програма за Африка с посещение в три страни - Кения, Ангола, Нигерия - за три дни. Тя иска с икономическо сътрудничество и засилен натиск да тласне властниците поне малко към справедливост и свобода.

Двамата бойци от племето самбуру пред входа на хотел “Интерконтинентал” се усмихват приятелски. От столетия племето се противопоставя на промените. А сега те са тук. Току-що покрай тях е преминала тази германска канцлерка, която си е наумила нещо съвсем различно за Африка. но тя вече си е тръгнала. За хората от самбуру е време за почивка, след като работният ден е приключил.

За Ангела Меркел обаче работата едва сега започва. Канцлерката трябва да пътува три дни в Африка - от Кения през Ангола до Нигерия. На всяка страна се падат по около 20 часа. Часове, в които Меркел трябва да се срещне с президенти на държави, министър-председатели, председатели на парламенти, партийни шефове и религиозни лидери, за да ги мотивира за промени. Поне малки.

Става дума за “Good Governance”, както го наричат: добро държавно управление, правова държава, борба с корупцията. Става дума за икономическо сътрудничество, за нови пазари за германските стоки. Естествено, става дума и за петрол, тъй като Нигерия и Ангола са двете основни петролни държави на Африка.

Меркел иска да спечели точки с новата си концепция за Африка: африканците вече не трябва да бъдат бедните роднини, а равноправни партньори в преговори. “Ще работим заедно на равни начала” Във вторник Меркел се срещна първо с кенийския президент Мваи Кибаки, после - с някогашния му противник, министър-председателя Райла Одинга. След това тя изнесе реч в университета в Найроби, където е говорил и Барак Обама, докато още е бил сенатор.

За Меркел това е второто най-дълго пътуване в Африка след 2007 г. Неотдавна тя отбеляза, че наистина в посещението й са включени едва три от 54-те държави на континента, но каза, че иска “с това да постави знак, че Германия се отнася много сериозно към развитието на африканския континент; че ние все повече ще засилваме съвместното партньорство и ще работим заедно на равни начала”.

Дали новата концепция ще проработи? Във всеки случай германската бизнес делегация, която придружава Меркел по време на обиколката, е малка - тя включва само десетима мениджъри. Сред тях са шефът на “Луфтханза” Кристоф Франц, а също членове на управата на “Дойче банк” и на строителната компания “Билфингер Бергер”. Тази делегация бледнее в сравнение с делегациите при пътувания в Азия.

Държавният секретар за икономиката Йохен Хоман, който е част от делегацията, каза: “Който иска да инвестира, трябва да направи така, че да постави съответните рамкови условия.” Рамкови условия е кодова дума: борете се за правова държава и срещу корупцията! Кения, Нигерия, Ангола - и трите страни са “локомотиви на растежа”, казва държавният секретар в министерството на икономическото сътрудничество и развитие Ханс-Юрген Беерфелц. “Но има значителни проблеми, що се отнася до “Good Governance”, добавя той.

Китай отдавна е там

Има обаче още един проблем. Германците може би са позакъснели. Защото китайците отдавна наливат милиарди в Африка, осигурявайки си влияние, земя и суровини. Когато някой африкански лидер поръча в Пекин жп линия или стадион, той бързо получава необходимите материали заедно с китайски работници. Това не носи нищо на обикновените хора в Африка, най-вече не създава работни места.

Вместо това Меркел и компания искат да заложат на големи проекти в селското стопанство. Затова в делегацията участва министърката на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер. Нейната теза е, че Африка гладува заради загуба на реколта, която може да се избегне. До 50 процента ...

Публикувана на 07/14/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12210/afrikanskiyat-maraton-na-merkel/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване