07/14/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Дават по-евтини кредити за малки фирми с еврогаранции

С европейски средства ще се дават по-евтини кредити за фирми. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обобщи ползите от подписаното вчера заемно споразумение между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и пет избрани български банки по програмата JEREMIE. В рамките на споразумението ЕИФ ще гарантира 78 млн. евро, като с тези гаранции трезорите (СиБанк, ПроКредит, Райфайзенбанк, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк) ще отпуснат кредити за малки и средни предприятия в размер на 400 млн. евро в следващите 30 месеца.
По JEREMIE са договорени общо четири типа фондове, единият от които е Гаранционният фонд, с общ ресурс над 1 милиард лева. „Около 340 милиона от тези пари са по линия на ОП „Конкурентоспособност”, 60 милиона са от държавния бюджет, а останалите средства ще дойдат от частния сектор“, обясни още Трайчо Трайков.
Ще се облекчат условията за кредитиране за бизнеса с по-ниски лихви и такси, ще има отстъпки и за изискването за обезпечение, посочиха шефовете на избраните трезори. „Банките осигуряват парите, фондът покрива евентуалните загуби“, разясни Стилиян Вътев, изпълнителен директор на Обединена българска банка (ОББ), а Петър Славов от ПроКредит допълни, че най-важното предимство е, че така ще се мотивират предприемачите да бъдат по-смели в инвестиционните си решения и да търсят малко повече риск.
Максималният размер на кредита е 1,875 млн. евро, като лимитът за проекти в сферата на транспорта е 937 хил. евро. Има и забранени сектори като хотелиерство, ресторантьорство и някои сфери на земеделието. Допустими по схемата са инвестиционни кредити в лева и евро, както и оборотни кредити, свързани с инвестиционен проект, посочиха от СиБанк.
Макар че шефовете и на петте избрани банки се обединиха около мнението, че благодарение на гаранцията от ЕИФ ще падне рискът и съответно лихвата за бенефициента, не пожелаха да се ангажират с конкретни цифри. Предположенията им бяха за по-ниска ставка с 3-4% под средната за малък и среден бизнес в момента, като за всеки трезор тя е различна. „Ние, в Райфайзенбанк, сме готови да отпуснем за малкия и средния бизнес 1,2 млрд. лв. нови кредити тази година“, обобщи шефът на институцията Момчил Андреев. "Тази гаранционна схема ни дава възможност да предлагаме изключително атрактивни условия за кредитиране на малкия и средния бизнес. Освен по-ниските лихви и такси това, което е ново за пазара и ще провокира интереса на фирмите, е реално намаленото изискване към обезпечението, тъй като голяма част от кредита се счита за обезпечен”, пък коментира изпълнителният директор на СиБанк Петър Андронов. По думите му в момента малките и средните предприятия държат по-малко от 50% от кредитния портфейл на търговските банки, оценяван на 26 млрд. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване