07/14/11 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Дипломатите с агентурно минало без достъп до висши постове

Занапред служителите на външно министерство с установено агентурно минало няма да могат да заемат ръководни дипломатически позиции - посланици, генерални консули, временно управляващи посолства. Това заяви вчера в парламента министърът на външните работи Николай Младенов. Той присъства на приемането на второ четене на измененията и допълненията в Закона за дипломатическата служба. Министърът категорично не се съгласи с твърдението на левицата, че новите текстове са лустрационни. По думите на Младенов „никой не е абониран, нито се е оженил за поста, който заема в момента, а работа има за всички". Ограниченията щели да засегнат само 30-40 души, които ще бъдат преназначени на други позиции. Като плюс на поправката в закона външният министър добави и това, че се дава път на младите хора в МВнР за по-бърза кариера.
Текстът, приет в парламента, гласи: “Министърът на външните работи отзовава дипломатите, заели публични постове в МВнР, които са били сътрудници на „Държавна сигурност“ /ДС/ и разузнавателните служби на Българската народна армия.“
Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев обяви пред парламентарните репортери, че очаква президентът да наложи вето върху измененията на Закона за дипломатическата служба. Освен това Станишев каза, че левицата е готова да оспори текстовете пред Конституционния съд, тъй като имали явен лустрационен характер.
По-рано през седмицата пресцентърът на социалистите разпространи писмо на външния министър на ЕС Катрин Аштън до евродепутата Кристиян Вигенин, в което се посочва, че принадлежността към една или друга тайна служба не е сред критериите за получаването на пост в Европейската служба за външна дейност. Вигенин бе отправил питане към Аштън, визирайки ограничителните промени в българския закон за дипломатическата служба.
Освен критиките си към измененията вчера Сергей Станишев обяви, че Коалиция за България настоява Народното събрание да наложи мораториум върху сделки, свързани с разпореждане с българска държавна собственост в чужбина. Стана ясно, че левицата възнамерява да проведе разговори с другите парламентарни групи за създаване на временна комисия, която да предложи как да се стопанисват имотите в чужбина.
Според Коалиция за България при управлението на министър Николай Младенов върви подготовка за масова разпродажба на български имоти в чужбина – в Гърция, Холандия, Германия, в редица страни от Латинска Америка.
В задочната размяна на реплики министър Николай Младенов увери, че управлява добре имотите на държавата в чужбина, които ГЕРБ заварили в катастрофално състояние.
Левите да внимават какво говорят, защото тяхна е отговорността за безстопанствеността в България въобще и конкретно за тези имоти, призова Николай Младенов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване