07/14/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Над половин милион души у нас са с хепатит В и С

По неофициални данни над 450 хил. души са болните от хепатит B, а около 100 хил. от хепатит С, съобщи БТА. Хепатитът е възпаление, което се причинява от вирус. От петте различни вида хепатит (A, B, C, D и E) само В и С могат да причинят продължително хронично заболяване.
Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че около 3-4 млн. души в света се заразяват с хепатит С всяка година. Болестта е много коварна, при около 30% от случаите не се наблюдават симптоми и тя протича, без заразените да знаят. Така носителят може да стане и разпространител, без да знае. Хепатит В и С се предават по полов и кръвен път.
Хепатитите се разделят на остри - такива, които продължават по-малко от шест месеца, и хронични, които продължават по-дълго. Първите симптоми са повишена температура, отпадналост, гадене, загуба на апетит, подобно на грип, но по- силно изразени. Жълтеницата почти винаги се появява при острия хепатит В.
Ваксина против хепатит С към момента не съществува. Във връзка с предстоящия на 28 юли Световен ден за борба с хепатита СЗО предприема широка информационна кампания, която ще се проведе и у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване