07/14/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Незадоволителен 3 за Борисов. Правителството по-скоро вреди

Бойко Борисов в парламента. Снимка: БТА

Средата на мандата на правителството на Бойко Борисов е подходящ момент за аналитичен поглед върху неговото управление. Ето моето мнение за провалите и успехите на правителството, без да претендирам за изчерпателност.

ПРОВАЛИ

1. Икономическа криза. Обещанията за бързо излизане от кризата не бяха изпълнени заради липса на решителни реформи, непоследователност и популистки действия, които отблъскват инвеститорите и намаляват заетостта. Антикризисната програма на правителството беше неподходяща за излизане от кризата и очаквано се провали.

2. Евро. Правителството не изпълни основния си икономически приоритет - влизане в предверието на еврозоната (ERM II) и бързо приемане на еврото - което би намалило лихвите и увеличило инвестициите. Причината е, че правителството допусна свръхдефицит (над 3% от БВП) и не успя да консолидира бързо разходите си, включително заради популистки проекти като огромна спортна зала и “български Лувър”.

3. Данъци. Правителството не изпълни обещанието си да намали осигуровките с пет пункта и ДДС с два пункта. Първо намали осигуровките с два пункта, после ги вдигна с 1.8 пункта. Първоначалната идея за ДДС беше ставката да се намали еднократно, по-късно по препоръка на израелския му колега, Борисов каза, че това ще става на стъпки, а през пролетта на 2010 г. правителството дори започна да говори за увеличение с 1-2 пункта, което, слава богу, също не се случи.

4. Задължения по договори. Правителството се оказа некоректен платец на задълженията си по договори с много бизнеси. Освен това използва ликвидните проблеми в частния сектор, за да редуцира задълженията си в ущърб на бизнеса. Правителството все още има стари задължения, които не е изплатило.

5. Приватизация. Приватизацията на практика е замразена и на нея се гледа като на нещо зло.

6. Здравеопазване. Обещанията за здравна реформа се провалиха напълно, а напрежението от хаоса в системата се освобождава с постоянни кадрови промени и зрелищни полицейски акции.

7. Наука и образование. Плановете на образователния министър Сергей Игнатов радикално да реформира БАН, а в училищата да въведе принципа “парите следват ученика” бяха блокирани от премиера след лек публичен натиск от привържениците на статуквото.

8. Контрабанда. Правителството обеща бързо да се справи с контрабандата, но вместо това контрабандата процъфтява, което лесно може да се види в данните за събираемостта на данъци от цигари и горива.

9. Енергетика. Правителството няма ясна позиция по “руските” проекти в България - АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас-Алекандруполис. Първоначално обяви, че ще ги спре, а две години по-късно още няма окончателно решение по тях - кой и как ще се случи.

10. Пенсионна система. Правителството национализира част от пенсионната система, с което не само наруши конституцията, но създаде опасен прецедент и подаде сигнал на инвеститорите, че средата за бизнес в България е несигурна.

11. Хранителна промишленост. Правителството се намеси в бизнеса на производителите на различни храните с въвеждане на държавни стандарти и опит за контрол върху цените, който беше осуетен единствено, защото би нарушил законодателството на ЕС.

12. ЕС. Комплексарско поведение на правителството в Брюксел и неуспешна защита на интересите на България в ЕС.

УСПЕХИ

1. Макроикономика. Запазване на относителна макроикономическа стабилност.

2. Еврофондове. Известно отпушване на фондовете на ЕС.

3. Магистрали. Успешно провеждане на конкурси за строеж на магистрали и бърз напредък по изграждането им.

4. Образование. Частични реформи в образованието в посока по-голяма автономност на висшите училища (например премахването на ВАК).

5. “Заменки”. Прекратяването на скандалните “заменки” на гори.

6. Сигурност. Прекратяване на отвличанията с искания за откуп.

Ако трябва да дам обща оценка на правителството, тя е задоволителен три. Общият ми извод от двете години управление е, че правителството по-скоро вреди отколкото подпомага просперитета на българите и най-вероятно ще продължи да го прави. Философията на Бойко Борисов леко ни доближава до диктатурата и съответно леко ни отдалечава от свободата. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване