07/14/11 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Топфотографи показват звездите на джаза

Експозицията „Джаз в галерията“ , поредната лятна инициатива на МГМИ, се открива на 18 юли. Тя ще представи изкуството на джаза, запечатано през обектива на трима професионални фотографи и страстни меломани - Евгени Димитров, Миро Златев и Стефан Марков. Фотографските изложби в арт календара на МГМИ през месец юли са част и от програмата „Месец на фотографията 2011“, организиран от Българска фотографска академия.
Изложбите се осъществяват със съдействието на Alpha Bank – генерален спонсор на сезон 2011, и на „Софарма“.
Изкуството на джаза, освен музика, носи и радост за окото на меломани, арт естети и фотолюбители. Още от началото на 90-те Евгени Димитров се увлича по джаза и запечатва с фотоапарат повечето от най-големите изпълнители, гостували на българска сцена. По-късно, когато създава агенция БУЛФОТО, се оказва, че колегите му споделят същата музикална страст.
Уникалните кадри на джаз музиканти в изложбата „Джаз в галерията“ са своеобразна разходка в историята на най-жизнения и разнообразен музикален стил. „Световните джаз величия откриха радушна публика сред българската аудитория и изградиха устойчиви традиции във възприемането на този музикален стил“, споделя основният автор на изложбата.
Евгени Димитров и колегите му от БУЛФОТО снимат джаз от почти 20 години. Богатият им снимков архив е запечатал световни звезди на джаза, гостували в България. Сред тях са Бети Картър, Еди Харис, Ал Жиро, Маркъс Милър, Джордж Бенсън и даже фънк-легендата Джеймс Браун.


За авторите:

Евгени Димитров е професионален фоторепортер. Негови снимки са на първите страници на повечето български вестници и списания, както и в уебпространството. Евгени Димитров е в журито на престижния фотоконкурс “БГ пресфото” и организатор на множество визуални проекти – изложбата на моста зад НДК - “Златна Тракия”, “20 години по-късно” - посветена на демократичните промени, фото-експедицията “Преоткрий България” и други.

Миро Златев се присъединява към екипа на БУЛФОТО от създаването на агенцията, като оставя родния Бургас. Името му често се среща под снимки, станали водеща новина от всички области на живота.




Стефан Марков е фотограф и меломан с над 30- годишен стаж. Първият джазов концерт, който снима, е през 1977 г. Стефан е част от БУЛФОТО от 2006 г. и е неизменен спътник на най-добрите музикални събития на българската сцена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване